Zupa rybna – od Łukasza Wróbla, szefa kuchni w restauracji Cucina Wilanów w Warszawie

Zupa Rybna od Pana Łukasz Wróbel, który jest szefem kuchni w warszawskiej restauracji Cucina. W ostatnich dniach,  do menu restauracji wprowadził  fantastyczną zupę rybną. Poprosiliśmy go aby podzielił się z nami tą  potrawą i dał przepis.  Co prawda jest to propozycja na duży garnek, ale chcąc zrobić jej mniej, łatwo przekalkulować poszczególne…

Czytaj więcej...

Przekąski sylwestrowe – pyszne jajka faszerowane pieczarkami

Kolejnym z sylwestrowych przepisów są jajka faszerowane pieczarkami. Przekąska treściwa, szybka w przygotowaniu i wygodna w podaniu. Jest wiele przepisów na farsz, można użyć różnych składników, nadających ciekawy smak. Jajka faszerowane pieczarkami to jeden ze sposobów, który stosuję. Do ich przygotowania używam: 8 jaj 6 średniej wielkości pieczarek 2 ząbki czosnku Natka…

Czytaj więcej...

Przekąski sylwestrowe – łatwe w przygotowaniu i pyszne sushi

Sushi ? Choć wydaje się niecodzienną przekąską sylwestrową, to jednak świetnie się sprawdza na imprezach domowych. Jego zaletą jest nie tylko smak, ale i zdrowie. Najważniejsza jest metoda przygotowywania sushi, składniki możemy dobierać według własnego uznania. Często stosuje się awokado, węgorza, zielonego ogórka, czy chociażby marynowaną tykwę. W podstawowej wersji używam: Do…

Czytaj więcej...

Przekąski sylwestrowe – nuggetsy z sosem czosnkowym

Koniec roku, oprócz podsumowań, kojarzy się także z nocą sylwestrową. Jedną ze sprawdzonych przekąsek są nuggetsy, czyli kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Używam przepisu, dzięki któremu są one niezwykle chrupiące, i to bez smażenia na głębokim oleju. Do ich przygotowania używam: podwójny filet z piersi z kurczaka 1 szklankę mleka 0,5 szklanki…

Czytaj więcej...

Przepisy świąteczne – tradycyjna kutia na świątecznym stole

Choć potrawa ta wywodzi się z wschodniosłowiańskiej tradycji wieczerzy świątecznej, to świetnie przyjęła się w chrześcijańskich zwyczajach. Podobnie jak z sałatką jarzynową, kutia ma wiele wersji i dodatków, które pojawiają się w zależności od regionu. Ja korzystam z przepisu, według którego składnikami są: 1 szklanka pszenicy bez łusek 1 szklanka maku niebieskiego…

Czytaj więcej...

Przepisy na święta – zupa grzybowa, która może Cię zaskoczyć

Udostępniam mojego bloga kulinarnego  ekuchareczka.pl Panu Łukaszowi Wróblowi, który jest szefem kuchni w położonej w warszawskim miasteczku Wilanów, restauracji Cucina. Pan Łukasz w twórczy sposób podchodzi do komponowania menu, które  w tej placówce gastronomicznej jest regularnie aktualizowane. Z okazji zbliżających się świąt w menu znalazła się zupa grzybowa, która jest po prostu…

Czytaj więcej...

Przepisy świąteczne – minimalistyczna, ale pyszna sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to wręcz jeden z symboli świąt w polskim wydaniu. Ilu ludzi, tyle sposobów jej przyrządzenia. Niezmienną podstawą sałatki jarzynowej są ziemniaki, jajka, groszek, marchewka i majonez. Choć można dodać wiele warzyw, takich jak seler czy pietruszka, w moim wydaniu stawiam na minimalizm. Do przygotowania dużej porcji sałatki używam: Ok. 1,5…

Czytaj więcej...

Przepisy świąteczne – Wigilijny karp smażony w panierce

Karp jest jedną z tradycji wigilijnych, kultywowanych przez Polaków. Spośród wielu metod jego przygotowania wybrałam karpia zasmażanego w panierce. Sekretem jest marynata, którą przygotowuję na dobę przed Wigilią. To dzięki niej potrawa nabiera właściwego smaku oraz zapachu. Do jej przygotowania używam: Baza z marynatą: 2 ładne karpie 1 op. pieprzu ziołowego 1…

Czytaj więcej...

Przepisy na święta – tradycja, czyli czerwony barszcz wigilijny

W tradycji wigilijnej jedną z pierwszych potraw podawanych na stół jest czerwony barszcz z uszkami bądź z pierogami z grzybami. Najlepszy można poznać po intensywnym, czerwonym kolorze, ale i wyśmienitym zapachu, unoszącym się nad talerzem. Moim sposobem na czerwony barszcz wigilijny jest baza z dwóch wywarów – grzybowego oraz warzywnego. Dla ich…

Czytaj więcej...

Rosół ekologiczny

Ugotowałam rosół. Składał się z dwóch ud ekologicznego kurczaka, jednego uda indyka oraz dwóch kawałków cielęciny w istocie przygotowanej, aby wylądować na patelni i być porządnymi kotletami – wylądowały w zupie. Do tego oczywiście włoszczyzna w postaci: trzech marchewek, dwóch pietruszek, niewielkim kawałkiem selera, maleńkim pora. Później dorzucamy przyprawy z zielem angielskim…

Czytaj więcej...