Tatar z tuńczyka Zupa rybna – od Łukasza Wróbla, szefa kuchni w restauracji Cucina Wilanów w Warszawie

Tatar z tuńczyka Zupa rybna – od Łukasza Wróbla, szefa kuchni w restauracji Cucina Wilanów w Warszawie

Znakomity tatar z tuńczyka Tym razem poprosiliśmy Pana Łukasza Wróbla, Szefa kuchni w restauracji Cucina Wilanów, aby podzielił się z nami przepisem na tatara z tuńczyka. Oczywiście łatwo sobie wyobrazić, że  najważniejszym składnikiem jest dobra ryba. Przepis ten nie jest jakoś specjalnie skomplikowany, ale aby uzyskać tak znakomity efekt jak ma to…

Przekąski sylwestrowe – pyszne jajka faszerowane pieczarkami

Przekąski sylwestrowe – pyszne jajka faszerowane pieczarkami

Kolejnym z sylwestrowych przepisów są jajka faszerowane pieczarkami. Przekąska treściwa, szybka w przygotowaniu i wygodna w podaniu. Jest wiele przepisów na farsz, można użyć różnych składników, nadających ciekawy smak. Jajka faszerowane pieczarkami to jeden ze sposobów, który stosuję. Do ich przygotowania używam: 8 jaj 6 średniej wielkości pieczarek 2 ząbki czosnku Natka…

Przekąski sylwestrowe – łatwe w przygotowaniu i pyszne sushi

Przekąski sylwestrowe – łatwe w przygotowaniu i pyszne sushi

Sushi ? Choć wydaje się niecodzienną przekąską sylwestrową, to jednak świetnie się sprawdza na imprezach domowych. Jego zaletą jest nie tylko smak, ale i zdrowie. Najważniejsza jest metoda przygotowywania sushi, składniki możemy dobierać według własnego uznania. Często stosuje się awokado, węgorza, zielonego ogórka, czy chociażby marynowaną tykwę. W podstawowej wersji używam: Do…

Przekąski sylwestrowe – nuggetsy z sosem czosnkowym

Przekąski sylwestrowe – nuggetsy z sosem czosnkowym

Koniec roku, oprócz podsumowań, kojarzy się także z nocą sylwestrową. Jedną ze sprawdzonych przekąsek są nuggetsy, czyli kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Używam przepisu, dzięki któremu są one niezwykle chrupiące, i to bez smażenia na głębokim oleju. Do ich przygotowania używam: podwójny filet z piersi z kurczaka 1 szklankę mleka 0,5 szklanki…

Przepisy świąteczne – tradycyjna kutia na świątecznym stole

Przepisy świąteczne – tradycyjna kutia na świątecznym stole

Choć potrawa ta wywodzi się z wschodniosłowiańskiej tradycji wieczerzy świątecznej, to świetnie przyjęła się w chrześcijańskich zwyczajach. Podobnie jak z sałatką jarzynową, kutia ma wiele wersji i dodatków, które pojawiają się w zależności od regionu. Ja korzystam z przepisu, według którego składnikami są: 1 szklanka pszenicy bez łusek 1 szklanka maku niebieskiego…

Przepisy na święta – zupa grzybowa, która może Cię zaskoczyć

Przepisy na święta – zupa grzybowa, która może Cię zaskoczyć

Udostępniam mojego bloga kulinarnego  ekuchareczka.pl Panu Łukaszowi Wróblowi, który jest szefem kuchni w położonej w warszawskim miasteczku Wilanów, restauracji Cucina. Pan Łukasz w twórczy sposób podchodzi do komponowania menu, które  w tej placówce gastronomicznej jest regularnie aktualizowane. Z okazji zbliżających się świąt w menu znalazła się zupa grzybowa, która jest po prostu…

Przepisy świąteczne – Wigilijny karp smażony w panierce

Przepisy świąteczne – Wigilijny karp smażony w panierce

Karp jest jedną z tradycji wigilijnych, kultywowanych przez Polaków. Spośród wielu metod jego przygotowania wybrałam karpia zasmażanego w panierce. Sekretem jest marynata, którą przygotowuję na dobę przed Wigilią. To dzięki niej potrawa nabiera właściwego smaku oraz zapachu. Do jej przygotowania używam: Baza z marynatą: 2 ładne karpie 1 op. pieprzu ziołowego 1…