Bób, czyli ćwiczenia z cierpliwości

Bób, czyli ćwiczenia z cierpliwości

Wielka słabość do świeżego bobu w pełni sezonu okupiona jest zawsze poparzonymi opuszkami palców. Że skubanie właśnie ugotowanego ćwiczeniem z cierpliwości nieludzkiej jest nie do opowiedzenia, też nikomu nie trzeba udowadniać! Ale trud ten zawsze się opłaci! I to nie tylko towarzysko: pamiętam bardzo huczne i liczne imprezy w wielkim domu podwarszawskiej…

Wakame – superfood na lato

Intensywnie zielone i bardzo mięsiste w konsystencji glony wakame były moją miłością od pierwszego kęsa. Zawsze chętnie je jadłam, jak tylko nadarzyła się ku temu okazja. Jednak dopiero od kiedy bardzo intensywnie biegam w programie #biegajnazdrowie, apetyt na wakame rośnie z tygodnia na tydzień w postępie geometrycznym. Jak się okazuje, organizm najlepiej wie,…

Comber z zająca, czyli start przygotowań do Wielkiejnocy

Comber z zająca, czyli start przygotowań do Wielkiejnocy

Wielkanoc już za tydzień, najwyższy zatem czas pomyśleć, co dla naszych Najbliższych przygotujemy. Tradycyjnie świętujemy przygotowując niezliczone ilości mięsiwa. Białe, kiełbaski, pieczenie, pasztety… Warto dla lekkiej odmiany, ale też podkreślenia odświętnego stołu pomyśleć o potrawie ekskluzywnej, która nawet solo podbije uroczystość. Proponuję pieczony comber z zająca. Danie to nieco zapomniane, w czasach…

Satysfakcja!

Satysfakcja!

Kiedy wyrasta się w kulturze czytania książek, ich wypożyczania, kupowania, podarowywania ich i byciu nimi obdarowywanym, w naturalny sposób stają się one wyjątkową i bardzo ważną częścią naszego życia. Mnie również książki towarzyszą od zawsze: tak w postaci literatury pięknej, wielkiej i ambitnej, jak i tej bardziej weekendowo-rozrywkowej. Osobne półki w domowej…

Zasłużone Bib Gourmand dla Brasserie Warszawska

Zasłużone Bib Gourmand dla Brasserie Warszawska

Z wielką radością śledzę sukcesy warszawskich lokali w rozmaitych konkursach i rankingach, w tym oczywiście światowo najbardziej uznanym czyli przewodniku Michelina. Toteż ogromny entuzjazm wzbudziło zaproszenie na degustację nie-winnych związków polsko-francuskich w Brasserie Warszawska, której Właściciele taką właśnie wczesną kolacją postanowili zaświętować otrzymanie wyróżnienia Bib Gourmand. Pomysł cudowny, towarzystwo wyśmienite: Pan Daniel…

Dziki trop jelenia

Dziki trop jelenia

W okolicy otworzono jakiś czas temu sklep z dziczyzną Dziki Trop, jego wąska specjalizacja sprzyja dbałości o jakość. Przekonałam się o tym ostatnim czwartkiem, kiedy wpadłam po jeleni udziec z przeznaczeniem na weekendowy obiad rodzinny i… okazało się, że udziec już się sprzedał, a do wyboru, jeśli chodzi o świeże mięso, pozostał mi…

Postne śledzie i śledziki

Postne śledzie i śledziki

Wraz z ostatnią środą popielcową rozpoczął się post, i choć wielu z nas nie zwraca już uwagi na religijne nakazy i zakazy, do czasowego poszczenia warto przekonać się również z powodów zdrowotnych. Naukowcy coraz głośniej przekonują do znacznego ograniczenia mięsa w jadłospisach na rzecz warzyw, owoców oraz, w szczególności tłustych, ryb. Jestem…

Chrusty w zapusty…

Chrusty w zapusty…

… przez wielu zwane faworkami, z pewnością mniej popularne od tłuściutkich pączków w dzisiejszy tłusty czwartek, a jednak mają zwolenników, do których ja również się zaliczam 🙂 W moim rodzinnym domu to właśnie smażenie faworków było obowiązkowe w karnawale (i na szczęście nie tylko). I choć oboje z Tatą bardzo dobrze pamiętamy,…

Meatballs, it’s party time!

Meatballs, it’s party time!

Karnawał w rozkwicie i za chwilkę się kończy, a zatem dziś o propozycji znakomitej do tzw. bufetu, który skądinąd uważam za jedną z najlepszych form organizacji wszelkich przyjęć: każdy z naszych Gości poczęstuje się wyłącznie tym, na co będzie miał ochotę, dodatkowo obsłuży się samodzielnie i zje dokładnie tyle, ile zechce. W…

Świeża ryba prosto z Bałtyku

Świeża ryba prosto z Bałtyku

Przymierzałam się już od dłuższego czasu do skorzystania z usług Ryby u Rybaka czyli rodzinnej firmy z Darłowa, która od ponad 80 lat łowi na Bałtyku. Od jakiegoś też czasu zajmują się również wysyłaniem połowionych dorszy, śledzi, fląder i łososi dalej w świat. Działa to wszystko bardzo prosto: wysyłamy zamówienie do każdego czwartku…

Kuchnia+ czyli być jak gwiazda filmowa ;)

Kuchnia+ czyli być jak gwiazda filmowa ;)

W związku z ’50 przepisami na krewetki’ które szczęśliwie są na rynku oraz ’50 przepisami na jaja’ które ukażą się już na początku kwietnia, odwiedziła mnie dziś w mojej kuchni Kuchnia+ w trzech osobach 🙂 Przyznać muszę, że spowodowało to lekki popłoch i mały stresik na początek. Okazało się być doświadczeniem przesympatycznym…