Francuski groszek wiosenny

Francuski groszek wiosenny

Wiosennie, z tęsknoty za zielonym, rzucam się na wszystko co pierwsze, młode i wyhodowane już u nas, a nie sprowadzone z drugiego końca Europy, jeśli nie świata. Po pierwszych zielonych szparagach i pierwszych polskich truskawkach przyszedł czas na zielony groszek. Jako że wciąż pogodowo jesteśmy w okolicach zimnej Zośki, został przygotowany na…

Rzymska sałata na chłodną majówkę.

Rzymska sałata na chłodną majówkę.

Rzymska sałata jest jedną z moich ulubionych zielenin: pyszna jak wiele innych, zaś niezastąpiona, gdy mamy ochotę przygotować ciepły sos. Żadna ze znanych mi innych sałat nie udźwignie takiego treściwego wyzwania. Inna sprawa, że sama również, szczególnie w wersji baby wręcz bosko smakuje przygotowana na gorąco. Ponieważ aktualna wiosna nie rozpieszcza jak…

Borowiki w Ballarini, czyli zamknięcie sezonu grzybowego

Borowiki w Ballarini, czyli zamknięcie sezonu grzybowego

Jedno z pierwszych wspomnień prawdziwego i nie-do-opisania luksusu łączy się ze śniadaniami w hotelach Orbisu sprzed przełomu. Podobnie, jak i dziś, zarówno Grand w Sopocie, jak i Kasprowy w Zakopanem, a także wiele innych były również wówczas, a może wówczas nawet bardziej, synonimami elitarnej rozrywki dla nielicznej ‚elity’. To, co z perspektywy…

Owoce i zioła, czyli smakowitości na ostatnie dni lata

Owoce i zioła, czyli smakowitości na ostatnie dni lata

Z tęsknoty za soczystymi węgierskimi brzoskwiniami, którymi w Budapeszcie zawsze żywiłam się od rana do wieczora przez cały sierpień, nieuleczalnie codziennie kupuję brzoskwinie, wciąż łudząc się, że już tym razem to one na pewno smakować będę tak samo jak ponad dwadzieścia lat temu. Jak łatwo się domyślić, zawsze jest to doświadczenie rozczarowujące.…

Na jachcie i w mikro kuchni

Na jachcie i w mikro kuchni

Wszyscy, którzy gotują częściej niż raz w tygodniu, mają w kuchni swoje ulubione utensylia. W każdej z kuchni, w której zdarzało mi się i zdarza gotować, z pewnością znajdziecie ulubiony rozmiar płaskiego garnka o sporej średnicy 28cm. Nic na to nie poradzę, że bez niego pozbawione jest terapeutycznej roli risotto, a krewetki…

Bulion z krewetkami ukoi!

Bulion z krewetkami ukoi!

Przeczytałam ostatnio bardzo ciekawy artykuł na temat udowodnionego naukowo działania zapachów. I niby większość z nas wie, że łatwiej zaśniemy kiedy nasza poduszka pachnie lawendą, ale że naukowcom udało się to zamknąć w udowodnionej tezie, to jednak robi wrażenie. Co jeszcze odkryli? Że zapach cynamonu sprzyja zapamiętywaniu, a cytrusów – koncentracji. Oraz…

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Rezerwujcie pierwszy weekend września w Lublinie. Po raz kolejny odbędzie się tam #EuropejskiFestiwalSmaku z całą mocą atrakcji, o których na konferencji zajawiającej mówili między innymi Dyrektor Instytutu Adama Mickiewicza Pan Paweł Potoroczyn oraz Pan Waldemar Sulisz dyrektor festiwalu.   Z oczywistych powodów moją największą uwagę uwagę przykują tematy kulinarne (w tym znakomity…

Bób, czyli ćwiczenia z cierpliwości

Bób, czyli ćwiczenia z cierpliwości

Wielka słabość do świeżego bobu w pełni sezonu okupiona jest zawsze poparzonymi opuszkami palców. Że skubanie właśnie ugotowanego ćwiczeniem z cierpliwości nieludzkiej jest nie do opowiedzenia, też nikomu nie trzeba udowadniać! Ale trud ten zawsze się opłaci! I to nie tylko towarzysko: pamiętam bardzo huczne i liczne imprezy w wielkim domu podwarszawskiej…

Wakame – superfood na lato

Intensywnie zielone i bardzo mięsiste w konsystencji glony wakame były moją miłością od pierwszego kęsa. Zawsze chętnie je jadłam, jak tylko nadarzyła się ku temu okazja. Jednak dopiero od kiedy bardzo intensywnie biegam w programie #biegajnazdrowie, apetyt na wakame rośnie z tygodnia na tydzień w postępie geometrycznym. Jak się okazuje, organizm najlepiej wie,…

Comber z zająca, czyli start przygotowań do Wielkiejnocy

Comber z zająca, czyli start przygotowań do Wielkiejnocy

Wielkanoc już za tydzień, najwyższy zatem czas pomyśleć, co dla naszych Najbliższych przygotujemy. Tradycyjnie świętujemy przygotowując niezliczone ilości mięsiwa. Białe, kiełbaski, pieczenie, pasztety… Warto dla lekkiej odmiany, ale też podkreślenia odświętnego stołu pomyśleć o potrawie ekskluzywnej, która nawet solo podbije uroczystość. Proponuję pieczony comber z zająca. Danie to nieco zapomniane, w czasach…