Dodano 03/01/2014 Camembert na ciepło, czyli karnawałowa rozpusta Nie często nachodzi mnie wielka i nie do odparcia chęć na coś bardzo tłustego, ale kiedy już mnie najdzie to z reguły celuję w pyszne i baaaardzo t... Dodano 01/01/2014 Zupa orientalna – znakomita na kaca ;-) Ledwie skończyliśmy sezon śledzikowy, a już noworocznie rozpoczęliśmy karnawał – wiadomo zatem, że mniej przyjemnych skutków hulanek nie unik... Dodano 30/12/2013 Jaja zapieczone w szpinaku, czyli leniwe sylwestrowe śniadanie Jako że większość z nas skorzystała, oczywiście jeśli tylko mogła, z wyjątkowo atrakcyjnie wypadających w tym roku dni świątecznych i leni się właś... Dodano 20/12/2013 Pierogi z grzybami na Wigilię i nie tylko Przyznam, że jak dotąd szczęśliwie w moim życiu zawsze była osoba, która potrafiła zrobić genialne pierogi na Wigilię. Tak, tak, w moim rodzinnym d... ekuchareczka.pl Dodano 17/12/2013 Krem z ziemniaków na zimno i zimę Taka interesująca inaczej ostatnio jest aura za oknem: nie grudniowa, nie świąteczna, jakaś taka pomiędzy listopadem a lutym… I mimo dość wys... Dodano 11/12/2013 Kaiserschmarren, czyli okruchy Cesarza Szkoda, że moja ulubiona Sissi, czyli cesarzowa Elżbieta, żona Franciszka Józefa zrezygnowała z tego właśnie deseru. Być może po zjedzeniu go byłab... Dodano 09/12/2013 Jarmuż w roli nadzienia Podchodziłam do jarmużu jak do jeża… Nie pomógł mu z pewnością nagły rozgłos sprzed dwóch-trzech lat, ani opinia o smaku zbliżonym do kapusty... Dodano 04/12/2013 Pączki na święto Chanuki Dziś ostatni wieczór Chanuki, czyli ośmiodniowego radosnego świętowania Sióstr i Braci Starozakonnych. Święto świateł, korzeniami osadzone w histor... Dodano 28/11/2013 Indyk z okazji Dziękczynienia Dziś klasycznie amerykańskie (choć przy innej dacie świętowane również w Kanadzie) Święto Dziękczynienia. Z filmów i nie tylko wiadomo, że trzeba d... Dodano 25/11/2013 Risotto cytrynowe Trafiłam wiele lat temu w zjawiskowej Florencji do totalnie lokaleskiej knajpki na tyłach piątego podwórka od ciemnej i ślepej uliczki licząc. Było... Dodano 21/11/2013 Bakłażany orientalnie O tym, że listopad, eufemistycznie ujmując, nie jest moim ulubionym miesiącem roku było już wielokrotnie, więc daruję sobie kolejne utyskiwania. Na... Dodano 12/11/2013 Salsa vizcaina czyli baskijski paprykarz Przygotowałam dorsza na baskijski sposób w sosie vizcaina. Już od jakiegoś czasu o tym myślałam, ale niepokojem napawała mnie próba znalezienia odp... Dodano 08/11/2013 Cytryny przetwarzamy Przetwory znów zrobiły się modne. Jak wszystko co kulinarnie aktywuje, ogromnie mnie to cieszy 🙂 Znakomicie też wpisuje się w gromadzenie się przyj... Dodano 05/11/2013 Najlepsze kasztany … są na placu Pigalle, jak brzmiało hasło w klasyce polskiej kinematografii. Rzeczywiście Francuzi bardzo lubią kasztany – za najlepsze uznaj... Dodano 03/11/2013 Bliny ratują zawsze Muszę przyznać, że okolice 1 listopada nigdy nie należały do mojego ulubionego czasu, ale w tym roku szczególnie smutno i melancholijnie minęły mi ... Dodano 29/10/2013 Szynka złotnicka – jak ją upiec? Dzięki długofalowej współpracy z BlackCaviar.pl mam okazję pracować z naprawdę wyjątkowymi produktami. Ludzie prowadzący te luksusowe delikatesy pr... Dodano 28/10/2013 Ekuchareczka w Newsweeku Codzienna praca u podstaw, czyli dzielenie się kulinarną wiedzą i kuchennym doświadczeniem w każdej chwili oznacza również startowanie w rozmaitych... Dodano 25/10/2013 Frytki z warzyw Dziś piątek, co dla wielu z nas oznacza również wieczorowe weekendowe rozrywki. Do domowo kosztowanego wina czy piwa, we dwoje lub w większym groni... Dodano 23/10/2013 Foie gras W papierowej torbie od BlackCaviar.pl wspaniale opakowany przyjechał EKSKLUZYWNY RARYTAS, czyli stłuszczona wątróbka gęsia przez większość świata z... Dodano 22/10/2013 Start zdjęć do następnej książki Ruszyły właśnie ostatnie przygotowania do profesjonalnej sesji zdjęciowej już z przeznaczeniem do następnej po ’50 przepisach na krewetkiR... ekuchareczka.pl Dodano 21/10/2013 Kapusta włoska – co z niej ugotować? Przepiękna jak z najkolorowszej bajki główka ciemnozielonej kapusty włoskiej uśmiechnęła się do mnie w zaprzyjaźnionym warzywniaczku. O tym, że jes... 1 2 … 4 5 6 … 12 13