Rezerwujcie pierwszy weekend września w Lublinie. Po raz kolejny odbędzie się tam #EuropejskiFestiwalSmaku z całą mocą atrakcji, o których na konferencji zajawiającej mówili między innymi Dyrektor Instytutu Adama Mickiewicza Pan Paweł Potoroczyn oraz Pan Waldemar Sulisz dyrektor festiwalu.

 

Z oczywistych powodów moją największą uwagę uwagę przykują tematy kulinarne (w tym znakomity pomysł 7 potraw na 700 lecie Lublina, służący poszukiwaniu dań reprezentantów kolejnych wieków historii miasta, które potem na stałe wejdą do menu lubelskich restauracji)  ale innych, w tym naprawdę niezwykłych i niecodziennych koncertów w przepięknych okolicznościach przecudnie odrestaurowanego Lublina również nie zabraknie! Oczywiście całe morze degustacji, warsztatów plus konkurs nalewek i zjazd food tracków. Bardzo ciekawie i ładnie zapowiada się przedsięwzięcie, któremu w oczywisty sposób partneruje Perła Browary Lubelskie, czyli odbywający się na zabytkowym dziedzińcu Browarów dwudniowy festiwal piwa, na który goście przyjeżdżają już z całej Europy.

Całkowitą nowością będzie teatr do jedzenia, co brzmi równie intrygująco jak jemradio.pl i jak się okazuje, skojarzenie to jest bardzo uprawnione. Mnie Panu Dyrektorowi Waldemarowi Suliszowi udało się zachęcić zapowiedzią konsumpcji linów śmietanie, które uwielbiam (nieodżałowane dziesiątki lat temu w Złotym Linie w Wierzbicy), a do których słabością wykazywała się ponoć również Hanka Ordonówna, występująca w Lublinie swego czasu w teatrze Wesoły Ul. W Lublinie podadzą je w w teatrze przy akompaniamencie utworu Ordonki granego na żywo przez punkowo-undergroundową kapelę!  ja nie mogę się już doczekać!!! Jeśli też chcecie spróbować, rezerwujcie noclegi, bo dosłownie każdego dnia dziać się będzie mnóstwo 🙂 Do zobaczenia!