Jeśli będzie nam szczególnie zależało na wywarciu na Kimś Bardzo Ważnym wrażenia kulinarnego i nie tylko, zawsze warto zerknąć w stronę kuchni francuskiej. Gotowanie, karmienie i miłość znakomicie się w niej łączą. Z wielu klasyków wybrałam ostatnio odwracane tarte tatin, ale nie w wersji najczęściej spotykanej w restauracjach francuskich na całym świecie, czyli słodkiej (z reguły z jabłek), a wytrawnej i zdecydowanie piękniejszej z pomidorów.

Najlepiej uda się z podłużnych pomidorów odmiany San Marzano charakteryzujących się grubym i zwartym miąższem, ale wyjdzie również z innych odmian, z tym że pamiętajmy, żeby krócej je piec.

Pomidory obieramy, zanurzywszy je wcześniej we wrzątku i przekroiwszy na równe połówki wzdłuż, filetujemy je. Układamy w natłuszczonych okrągłych żaroodpornych naczyniach przecięciem do góry. Solimy, pieprzymy, cukrzymy cukrem trzcinowym. Wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180’C. W między czasie na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę cukrową z czosnkiem, solą, pieprzem i dużą ilością tymianku.

Na połówkach pomidorów układamy po jednym fileciku anchois oraz łyżeczce cebulki z tymiankiem, przykrywamy nie rozwałkowanym gotowym ciastem francuskim marki Blikle, w którym robimy kilka otworów widelcem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-30 min. Po wyjęciu nożem oddzielamy ciasto od brzegów naczynia i przykrywszy płaskim talerzem, na którym podamy, i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Podajemy z zielonymi sałatami z sosem winegret przyrządzonym z prawdziwej musztardy Dijon.

Dla dwojga potrzebujemy:

– 6 do 8 w zależności od wielkości pomidorów San Marzano     

– pół opakowania francuskiego ciasta marki Blikle

– 1 cebula cukrowa

– 2 ząbki czosnku

– płaska łyżeczka suszonego tymianku lub trzy–cztery gałązki świeżego

– szczypta soli

– pół łyżeczki cukru trzcinowego

– świeżo mielony pieprz

– kilka filecików anchois