Przekąski sylwestrowe – nuggetsy z sosem czosnkowym

Koniec roku, oprócz podsumowań, kojarzy się także z nocą sylwestrową. Jedną ze sprawdzonych przekąsek są nuggetsy, czyli kawałki kurczaka w chrupiącej panierce.

Używam przepisu, dzięki któremu są one niezwykle chrupiące, i to bez smażenia na głębokim oleju. Do ich przygotowania używam:

  • podwójny filet z piersi z kurczaka
  • 1 szklankę mleka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • oliwa z oliwek

Na sos czosnkowy:

  • 200 g gęstej śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Najpierw myję i kroję na drobne kawałki filet z piersi kurczaka. Następnie przygotowuję płatki kukurydziane, krusząc je bądź miksując chwilę w malakserze. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a blachę wykładam papierem do pieczenia. Teraz zajmuję się masą, w której obtoczę kawałki kurczaka. Do osobnej miski dodaję mleko, mąkę, jajko oraz przyprawy, po czym mieszam wszystko razem. W powstałej masie obtaczam kawałki kurczaka, po czym robię to ponownie, tylko w płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane nuggetsy wstawiam do piekarnika na 15 minut.

W tym czasie zajmuję się sosem czosnkowym. Do salaterki wlewam śmietanę, dodaję majonez oraz przyprawy. Następnie przeciskam przez praskę ząbek czosnku i dodaję go do reszty. Wszystko dokładnie mieszam, pod koniec ewentualnie dodaję jeszcze soli i pieprzu, lub pół ząbku czosnku, jeśli ktoś lubi.

Wyjmuję kawałki kurczaka z piekarnika. Tak przygotowane nuggetsy wykładam na talerz, stawiając obok salaterkę z sosem czosnkowym. Można je podawać na ciepło lub zimno.

Skomentuj