Przepisy na święta – zupa grzybowa, która może Cię zaskoczyć

Udostępniam mojego bloga kulinarnego  ekuchareczka.pl Panu Łukaszowi Wróblowi, który jest szefem kuchni w położonej w warszawskim miasteczku Wilanów, restauracji Cucina. Pan Łukasz w twórczy sposób podchodzi do komponowania menu, które  w tej placówce gastronomicznej jest regularnie aktualizowane. Z okazji zbliżających się świąt w menu znalazła się zupa grzybowa, która jest po prostu fantastyczna. Z tego też powodu poprosiłam Pana Łukasza aby podzielił się z nami tym przepisem. 

*      *      *      *      * 

Suszone grzyby namaczamy we wrzątku. Następnie zostawiamy je w wodzie na całą noc. Kiedy są już miękkie kroimy je drobno i płuczemy. Cebule kroimy na pół względem każdej osi i kroimy w pół piórka; przesmażamy ją na oliwie aż d momentu w którym uzyska złoty kolor. Dorzucamy wtedy posiekany czosnek i grzyby, smażymy jeszcze 2 minuty dosypujemy pół łyżeczki papryki czerwonej i zalewamy białym winem.

Kiedy alkohol z wina odparuje, (około 7 minut), przelewamy nasz wywar z moczonych grzybów, przez drobne sitko i złożoną trzy razy – tetrową – pieluchę.

Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy 50 ml żubrówki(alkohol w trakcie gotowania odparuje) która wydobędzie smak z grzybów. Gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy zupę sola pieprzem i cukrem oraz kilkoma kroplami ciemnego sosu sojowego lub grzybowego. Opcjonalnie możemy dodać rozmaryn lub tymianek wedle własnych preferencji.

Tak przygotowana zupę możemy podawać z uszkami i śmietaną, makaronem własnej roboty lub tortelini np. z szynką parmeńską.

Potrzebne jest:

  • 100 g suszonych borowików
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu lub 2 gałazki tymianku ( opcjonalnie)
  • pół łyżeczki papryki suszonej
  • 50 ml żubrówki
  • wino białe 100ml
  • sos sojowy ciemny ( lub grzybowy) do smaku

Łukasz Wróbel, szef kuch w Restauracja Cucina Wilanów

Skomentuj