Nieodmiennie cieszą mnie święta narodowe odbywające się radośnie, uśmiechnięcie w pięknych słonecznych okolicznościach przyrody. Takim świętem bez wątpienia jest 14 lipca we Francji. Namiastkę ‘na spróbowanie’ można było posmakować i powąchać dziś na Saskiej Kępie w wawie.

Lokalni Saskersi, ale także mieszkańcy innych dzielnic dopisali i było kolorowo, przyjemnościowo, przyjaźnie i internacjonalnie. Innymi słowy Francja na Francuskiej udała się znakomicie, co podejrzeć można w naszym albumie.

Vive la France! Niech żyje Francja! Aby przyłączyć się do świętowania, proponuję dwa bardzo francuskie, ale zupełnie nie napuszone, przepisy znane na całym świecie, a pochodzące raczej z prostej domowej kuchni niż warsztatu Escoffiera.

Na początek Galettes Bretonnes completes, czyli bretońskie gryczane naleśniki z jajkiem:

Na ciasto: 3 łyżki mąki gryczanej + 1 łyżka mąki pszennej + 2 jajka + pół szklanki mleka + 2 łyżki roztopionego masła +niespełna połowa szklanki wody, szczypta soli

Do środka: szynka, starty ser gruyere, jajko, sól, pieprz.

Mieszamy lub miksujemy ciasto do konsystencji śmietany i przykryte ściereczką odstawiamy na godzinę. Rozgrzewamy dużą patelnię i na zwilżoną olejem wylewamy małą chochlę ciasta, rozprowadzając na całą powierzchnię, przewracamy na drugą stronę i natychmiast rozbijamy na środek całe jajko, obsypujemy startym serem i pokrojoną w kawałki szynką, solimy, pieprzymy. Składamy boki do środka i czekamy jeszcze dwie minuty. Gotowe!

A na deser Crepes Suzette:

Na ciasto: 4 łyżki mąki pszennej + 2 jajka + pół szklanki mleka + pół szklanki wody + 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli.

Na sos: dwie pomarańcze, sok i starta skórka z jednej pomarańczy, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka masła, 30 ml Grand Marnier lub Cointreau

Ciasto mieszamy lub miksujemy, odstawiamy na kwadrans, po którym powinniśmy je o konsystencji gęstej śmietany wylewać na gorącą patelnię. Smażymy do lekkiego zrumienienia obustronnie. Składamy na trójkąty.

Na drugiej patelni karmelizujemy cukier, dolewamy sok z wyciśniętej jednej pomarańczy i startą z niej skórkę oraz masło, energicznie mieszamy, wlewamy alkohol i podpalamy.

Na talerzu układamy po dwa naleśniki, na nich wyfiletowane cząstki pomarańczy i polewamy sosem.