Zupa rybna – od Łukasza Wróbla, szefa kuchni w restauracji Cucina Wilanów w Warszawie

Zupa Rybna od Pana Łukasz Wróbel, który jest szefem kuchni w warszawskiej restauracji Cucina. W ostatnich dniach,  do menu restauracji wprowadził  fantastyczną zupę rybną. Poprosiliśmy go aby podzielił się z nami tą  potrawą i dał przepis.  Co prawda jest to propozycja na duży garnek, ale chcąc zrobić jej mniej, łatwo przekalkulować poszczególne składniki. przy czym – uwaga ! Przepis jest nieco skomplikowany i wymagający skupienia podczas pracy nad nim

*      *      *      *      *

 Zupa rybna. Do jej przygotowania zupy będzie potrzebny wywar rybny:

  • wywar na 4 -6  porcji:
  • dorada 1 szt bez oczu i skrzeli
  • file z dorsza 1 szt
  • panerze z krewetek  lub 100 g muli
  • marchew 1szt duża
  • Seler naciowy ¼ szt
  • natka pietruszki  ½ pęcza
  • przypalone 2 cebule
  • czosnek 1 główka ( przekrojona na pół)
  • woda 5 l

Cebulę i czosnek delikatnie przypalamy w garnku ,dorzucamy obrane i pokrojone warzywa i zalewamy zimną wodą. Po godzinie dorzucamy do złocistego wywaru warzywnego nasze ryby i owoce morza.  Zmniejszamy płomień tak, żeby wywar już nie wrzał a puszczał delikatne oczka. Po kolejnej godzinie dodajemy  natkę pietruszki i gotujemy tak samo 15 minut. Gotowy wywar  delikatnie przecedzamy.

Zupa :

  • marchew 1 szt
  • seler naciowy ¼
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula biała 2 szt
  • chilli grube1/2 szt
  • pomidory z puszki 1 szt
  • oliwa 4 łyżki
  • białe wino 0,1 l
  • skórka i sok z ½ cytryny i ½ pomarańczy
  • zioła świeże kilka różnych rodzaji( bazylia, tymianek, rozmaryn, koperek, oregano)zwiniętych w pęczek
  • sandacz 50 g na porcje Mule 3-4 szt na porcje

Warzywa ( bez czosnku) kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na mocno rozgrzaną oliwę i mieszamy energicznie, kiedy zaczną się już rumienić  dorzucamy pokrojony czosnek. Zalewamy białym winem odparowujemy alkohol i wlewamy wywar. Wrzucamy zioła zwinięte w pęczek i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidory, skórkę otartą oraz  sok z połowy cytryny i pomarańczy. Gotujemy jeszcze 10 minut następnie doprawiamy solą pieprzem i cukrem i usuwamy nasz pęczek ziół . Doprawioną zupę mixujemy na gładko ( zupa powinna być konsystencji pomidorowej ). Mule wrzucamy do naszej zmiksowanej już zupy i gotujemy na małym ogniu koło 4-5 minut następnie dorzucamy drobno pokrojonego sandacza i dogotowujemy jeszcze 2 może 3 minuty całość podajemy z naszymi ulubionymi ziołami.

Skomentuj