Niedaleko, mamy craftową piekarnię, której właściciele cały czas eksperymnetują; wprowadzają nowe produktu, niektóre wycofują. Nie jest u tych Państwa  specjalnie tanio, ale jak się okazuje, nie ma to większego znaczenia. Ludzi głosują swoimi nogami i portfelami. Mają stałą klientelę i przez cały dzień ruch.

 

Wcześniej nie było u nich bajgli; a dziś były. Próbnie kupiłam jednego na śniadanie; na oko, wydaje się jednak, że są znakomite.

 

Moje doświadczenie z baglami miało miejsce właśnie w Nowym Jorku, gdzie wiele lat temu, w Central Parku, zjadłam takiego z serekiem filadelfia i wędzonym łososiem. Smakowa iście po amerykańsku.

*****

Bajgle do pieczywo o charakterystycznym kształcie zestawu (z dziurką w środku), które wyróżniają się chrupiącą skórką i lekko gumowym wnętrzem. Ich wartość jest dostępna na innym procesie przygotowania: najpierw są one umieszczone w wodzie, a dopiero potem pieczone. Dzięki temu mają charakterystyczną strukturę i smaki.


📜 Krótka historia bajgli

  • Pochodzenie: polskie źródło pochodzenia od żydowskiej społeczności w Krakowie. Pierwsza wzmianka o bajglach pochodzi z 1610 roku. W dokumenci krakowskiej gminy żydowskiej, która nakazuje dostarczanie ich kobietom po wprowadzeniu jako symbolu życia i szczęścia.

  • Nazwa : Słowo „bajgiel” pochodzące z niemieckiego „beugel”, oznaczające zagłębienie lub obręcz.

 

  • Migracja i sława: Bajgle znalazły się w  Stanach Zjednoczonych, wraz z żydowskimi imigrantami z Europy Wschodniej (głównie z Polski i Ukrainy) na przełomie XIX i XX wieku. Stały się jednym z kulinarnych symboli Nowego Jorku

 

  • W 1927 r. pochodzący z Siedliszcza pod Chełmem piekarz Harry Lender (Henryk Lender) wyemigrował z Lublina i przybył do New Haven w Connecticut, gdzie założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem. Jego firma jako pierwsza wyprodukowała mrożone bajgle, a wprowadzając bajgle do supermarketów rozpowszechniła je wśród szerokiej rzeszy konsumentów.

 

  • Bajgiel to rodzaj drożdżowej bułki w kształcie pierścienia, o zwartym miąższu i miękkiej skórce. Swoją konsystencję zawdzięcza krótkiemu czasowi wyrastania ciasta oraz temu, że przed pieczeniem wkłada się go na kilka sekund do wrzącej wody. Bajgle posypane są czasem makiem, sezamem lub płatkami suszonej cebuli. Wytwarza się także słodkie odmiany, często z dodatkiem rodzynek i cynamonu

 

  • Aktualnie,  w Nowym Jorku bajgle są tak popularne, że wypadki przy ich krojeniu są jedną z częstszych przyczyn przyjęć na ostry dyżur

🍽️Klasyczny przepis na bajgle

Składniki:

  • 500 g środka pszennej chlebowej

  • 300 ml wody butelkowanej

  • 7 g suchych drożdży lub 25 g uniwersalny

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka oleju napędowego (opcjonalnie)

Do gotowania:

  • 2 litry wody

  • 1 łyżka miodu lub cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie, dla bardziej rumianej skórki)

Czy posypania:

  • sezam, mak, czarnuszka, sól gruboziarnista

Przygotowanie:

  1. Zrób ciasto : Rozpuść drożdże w wodzie z cukrem. Po 5 można dodać możliwość i sól. Wyrób ciasto przez ok. 10 minut (powinno być elastyczne i gładkie). Odstaw do wyrośnięcia na 1–1,5 godziny.

  2. Formowanie bajgli : Podziel ciasto na 8–10 części. Uformuj kulki, a następnie wykonaj dziurkę w środku każdego i rozciągnij, przez otwór uciskowy.

  3. Gotowanie : W konsumpcji garnku zagotuj wodę z miodem/sodą. Wrzucaj bajgle po 2–3 sztuki na raz, gotuj 30–60 sekund z każdej strony.

  4. Pieczeniezłociści .: Ułóż bajgle na blaszce wyłożonej papierem do prania. Posmaruj wodą lub roztrzepanym jajkiem, posyp akcesoriami. Piecz w temperaturze 200–220°C przez 20–25 minut, aż będzie złociste.

🧑‍🍳 Wariacje smakowe:

  • Cebulowe bajgleposyp– posypka z prażonej cebulki

  • „Wszystko jak bajgiel”miks sezamu– miks sezamu, maku, czosnku, cebuli i soli

  • Z cynamonem i rodzynkami – dodane do ciasta

  • Z seremtartym – z tartym serem na wierzchu lub w środku