Bakłażan.

 

W Polsce, chyba czasami niedoceniane warzywo. „Rozglądając” co by tu na lunch lub kolację, nasze myślenie  podąża właśnie bakłażana, którego nazywa się również oberżyną. Wtedy układamy pociętego w plastry na domowym grilu. Popdpiekamy, solimy, pieprzymy, kilka kropel dobrej oliwy, muśnięcie cytryną i mamy wspaniałe, delikatne danie, które może służyć jako przystawka do poważniejszego dania mięsnego, rybnego, … a może po prostu, najzdrowszego, złożonego z różnych warzyw.

Ponieważ bakłażan jest wyjątkowo wszechstronnym warzywem, można wykorzystać go w wielu smakowitych przepisach. Oto kilka propozycji:

1. Bakłażan zapiekany z serem i pomidorami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2-3 pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. Bakłażany pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Posól i odstaw na 15 minut, aby pozbyć się gorzkiego smaku.
  2. Pomidory pokrój w plastry, mozzarellę również.
  3. Po 15 minutach osusz bakłażany ręcznikiem papierowym. Na blaszce ułóż plastry bakłażana, na nich pomidory, a na końcu mozzarellę.
  4. Posyp solą, pieprzem i oregano. Polać wszystko oliwą z oliwek.
  5. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.

2. Pasta z pieczonego bakłażana (Baba Ghanoush)

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
  • Sok z jednej cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, kumin

Przygotowanie:

  1. Bakłażany piecz w całości w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-40 minut, aż będą miękkie.
  2. Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrój bakłażany i wyjmij miąższ.
  3. Miąższ bakłażana zmiksuj z tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaj oliwy z oliwek do smaku.
  4. Podawaj z chlebem pita, warzywami lub jako dodatek do potraw mięsnych.

3. Moussaka

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub jagnięcego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 2 ziemniaki
  • 200 ml beszamelu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Bakłażany pokrój w plastry i podsmaż na oliwie z oliwek.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, podgotuj przez 10 minut.
  3. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj mięso mielone, a następnie pomidory i wino. Dopraw solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.
  4. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami bakłażany, mięso, ziemniaki i zalej wszystko beszamelem.
  5. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty.

4. Bakłażan faszerowany kaszą i warzywami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

  1. Bakłażany przekrój na pół, wydrąż miąższ. Miąższ pokrój drobno.
  2. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Na patelni podsmaż cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę oraz miąższ z bakłażana. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  4. Wymieszaj warzywa z kaszą, dodaj fetę.
  5. Farsz nałóż do wydrążonych połówek bakłażana, skrop oliwą i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.