Dodano 16/07/2025

Tatarek wołowy z cebulką – tajemnica sukcesu

Tatar wołowy. Danie obecne w bardzo wielu restauracjach oraz w domach. Niby proste i nie skomplikowane, ale je również można schrzanić. Dzieje się ...

Dodano 11/06/2025

Miele i Porsche: współpraca dwóch legendarnych marek premium

Miele i Porsche: współpraca dwóch legendarnych marek premium Miele Polska jest partnerem cyklicznego wydarzenia Porsche Experience na torze Silesia...

Dodano 28/04/2025

Szparagi – zero waste

Tak – macie Państwo rację. Bardzo lubię szparagi. Gdy zaczyna się na nie sezon, cieszę się jak dziecko.   Cokolwiek by się z tych szpara...

Dodano 08/04/2025

Rusza najnowsza kampania Safe2Eat 2025: Budujemy zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa żywności w UE 

We współpracy z partnerami z całej Europy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności organizuje nową odsłonę kampani Safe2Eat 2025, która będzie ...

Dodano 22/03/2025

Bajgle – smakowało iście po amerykańsku

  Niedaleko, mamy craftową piekarnię, której właściciele cały czas eksperymnetują; wprowadzają nowe produktu, niektóre wycofują. Nie jest u ty...

Dodano 18/03/2025

Jak na amerykańskim lotniskowcu jest przygotowywanych 17 tysięcy posiłków dziennie ?

Przypadkiem „wpadłam” na film ulokowany na Youtube na kanale The Military Show   Owszem: ogromny lotniskowie, okręt wojenny, maryn...

Dodano 12/03/2025

Mam smaczka na Tacosa

Historia Tacos 🌮 Tacos to jedno z najbardziej ikonicznych posiłków, których historia sięga czasów prekolumbijskich. Już Aztekowie używali tortilli ...

Dodano 27/02/2025

Tłusty Czwartek to ? … nie zjesz choć jednego pączka, możesz mieć pecha !

Tłusty Czwartek to … ? święto obchodzone w Polsce i innych krajach chrześcijańskich (np. w Niemczech czy we Włoszech) jako ostatni przed czwa...

Dodano 24/02/2025

Kimchi – pochodzenie i sposób przygotowania

Pochodzenie kimchi   Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, której historia sięga ponad 3000 lat. Jest to fermentowana przystawka (banchan), ...

Dodano 11/12/2024

Polska Kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie !

Polska Kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie. Jest to raczej powód do dumy.

Dodano 18/10/2024

Taki oto zwykły por

Por (Allium porrum) pochodzi z regionów wschodniego basenu Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. Jest blisko spokrewniony z czosnkiem i cebulą, nale...

Dodano 29/09/2024

Jesienna wycieczka do lasu Prawdziwki vel Borowiki

Jesienna wycieczka do lasu zaowocowała oczywiście pięknymi grzybami prawdziwkami znanych również jako borowiki.   Grzyb ten często jest spotyk...

Dodano 27/09/2024

Mule – pochodzą z kuchni śródziemnomorskiej

Przepis na mule ma korzenie w kuchniach śródziemnomorskich i przybrzeżnych regionów Europy, zwłaszcza Francji, Belgii, Włoch, Hiszpanii i Holandii....

Dodano 21/08/2024

Bakłażan raz

Bakłażan.   W Polsce, chyba czasami niedoceniane warzywo. „Rozglądając” co by tu na lunch lub kolację, nasze myślenie  podąża właś...

Dodano 26/07/2024

Poproszę Kurki raz!

Kurki na zdjęciu dołączonym do tego wpisu są najprostsze z najprostszych. Raptem: te smakowite grzybki, czosnek i pietruszka, podgrzane na patelni....

Dodano 12/07/2024

Owoce z dzikiej róży – co z nich zrobić ? … gdzie jest pszczółka?

Lato w pełni! Ze dwa lata temu (w 2022) w naszym ogrodzie posadziliśmy krzaki dzikich róż. Trochę czasu zajęło im by urosnąć. Tym samym w dużej ilo...

Dodano 02/05/2024

Krewetki po rzymsku

Kontynuując mój ulubiony temat krewetek, proponuję przejść do krewetek, które w wielu knajpach nazywane są rzymskimi, choć przyznam, że akurat w Rz...

Dodano 27/04/2024

Tarta ze szparagami

Póki co szparagi się nie kończą, choć w tym roku (2024)  zaczęły się wcześniej niż zwykle. Trochę dostały po głowie z tytuły nocnych przymrozków, a...

Dodano 25/04/2024

Prosty przepis na bulion warzywny

Bulion warzywny – bardzo proste danie, które ma kilka podstawowych zalet. Jest wymarzonym daniem dla ludzi dbających o zdrowie, mających okre...

Dodano 23/04/2024

Kurczak po Luizjańsku. Ta, tak on jest z południa USA, konkretnie z Luizjany

Przy jakiejś okazji wpadła mi do głowy nazwa potrawy – „kurczak po luizjańsku”. Pomyślałam, że w naszym kraju dania z kurczaka ma...

Dodano 22/04/2024

Mam wrażenie, że cykoria nie ma chyba dobrego public relations

Mam wrażenie, że cykoria nie ma chyba dobrego public relations. Jest warzywem nieco niszowym i często niewidocznym w warzywniakach. Często leży na ...

eKuchareczka - blog o gotowaniu, kulinariach, karmieniu