Dodano 14/04/2024

Frittata – raz!

O, frittata to pyszne danie! Jest to rodzaj włoskiego omletu z jajek i różnych dodatków, często zawierających warzywa, mięso, ser lub zioła. Myślę,...

Dodano 11/02/2024

Jak nazywa się to danie? Blisko ratatouille, ale to nie to ….

Nieco przypadkiem w  znalazłam przepis w czasopiśmie Women’sHealth, który mnie zainteresował – prosty, fajny, zgodny z wartościami, któ...

Dodano 09/02/2024

9 luty – międzynarodowy dzień Pizzy!

9 luty jest międzynarodowy dzień pizzy. W roku 2024 wypada w piątek.   Dania fascynującego swoją popularnością, światowym zasięgiem. Pobudzają...

Dodano 09/02/2024

Jakie warunki muszą być spełnione aby przygotować dobre sushi?

Przygotowanie dobrego sushi to sztuka wymagająca nie tylko odpowiednich umiejętności, ale także starannie dobranych składników i przestrzegania kil...

Dodano 28/12/2023

Paella pochodzi z Hiszpani

Paelle (hiszpańska paella) to popularne danie pochodzące z Walencji, Hiszpania. Danie to,  znane jest ze swojego wyrazistego smaku jak również różn...

Dodano 05/12/2023

Nieskomplikowany, szybki i, wywołujący naprawdę spektakularnie oszałamiający efekt, przepis na krewetki

Jedną z największych przyjemności na świecie bez wątpienia jest jedzenie, to co mnie sprawia największą przyjemność to gotowanie i dzielenie się tą...

Dodano 24/11/2023

Polacy od kuchni. Pyszne.pl publikuje Raport Food Trendów 2023/24

Które kuchnie i potrawy cieszyły się w 2023 roku największym zainteresowaniem? Jak zmieniają się nasze kulinarne zwyczaje? Odpowiedzi na te pytania...

Dodano 28/09/2023

Kaufland zaprasza do Warszawy na Wielki Finał Festiwalu Polska od Kuchni

Kaufland zaprasza do Warszawy na Wielki Finał Festiwalu Polska od Kuchni Siedemnaście wydarzeń w ciągu pięciu miesięcy, szesnaście województw, tysi...

Dodano 20/09/2023

SOS Sriracha

SOS Sriracha to pikantny sos chili, który narodził się w Tajlandii. Stał się sławny na całym świecie, jego smak bardzo charakterystyczny. Uwielbian...

Dodano 20/09/2023

Kuchnia Grecka

Kuchnia grecka jest znana z bogatych smaków, odrębnych elementów oraz wpływów kulturowych i historycznych, które ukształtowały jej DNA. Oto kilka c...

Dodano 18/09/2023

Prosty przepis na krewetki – nero di sepio

Makaron sepio di nero z krewetkami to pyszne danie inspirowane kuchnią włoską. Składniki i sposoby przygotowania mogą w pewnym stopniu zmieniać ost...

Dodano 18/09/2023

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska, znana również jako: aszkenazyjska lub sefardyjska, ma wiele cech charakterystycznych, które należą do całej historii, kultury i t...

Dodano 18/09/2023

Kuchnia Japońska

Kuchnia jest jedną z najbardziej popularnych i cenionych kuchni na świecie, charakteryzującą się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wyjątkową ...

Dodano 18/09/2023

Ramen

Danie kuchni japońskiej oraz kuchni chińskiej, składające się z makaronu, bulionu (wywaru, sūpu, dashi-jiru) i innych składnikó...

Dodano 14/08/2023

Krewetki argentyńskie – jak je przygotować

Świeże krewetki argentyńskie myjemy i oczyszczamy z przewodu pokarmowego. Starannie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła, na którym p...

Dodano 30/04/2023

Zupa Szczawiowa

Zupa szczawiowa, znana również jako szczawiówka, ma długą i bogatą historię w kuchniach Europy Środkowej i Wschodniej, w szczególności w Polsce, na...

Dodano 28/04/2023

Zupa warzywna

Zupa warzywna to uniwersalne danie, które jest popularne na całym świecie. Składa się z różnych warzyw gotowanych w bulionie warzywnym lub mięsnym....

Dodano 08/03/2021

Pomarańcze – co to jest ?

Pomarańcze – wikipedia.pl Cytrus Morfologia (pomarańcza gorzka) Systematyka[1][2] Domena eukarionty Królestwo rośliny Podkrólestwo rośliny zi...

Dodano 20/02/2021

Skrei, czyli złoto Lofotów z wilanowskiego Gadusa

Prawdopodobnie gdyby nie pandemia, nie odważyłabym się przygotować dorsza skreia, inna sprawa, że we wcześniejszych latach dostępny był głownie dla...

Dodano 10/04/2020

Pisankovo na Wielkanoc!

Inne to będą Święta – wiemy to wszyscy. Więc włączamy się do akcji #zostanwdomu i jednocześnie namawiamy, mimo to, a może właśnie dlatego, w ...

Dodano 07/01/2020

Omlet z Roquefortem, czyli ulubione zimowe śniadanie

Z przyjemnością przyznaję się do absolutnej słabości do omletów, koniecznie bez mąki, za to z odrobiną zimnej wody zamiast przez wielu dodawanej śm...

eKuchareczka - blog o gotowaniu, kulinariach, karmieniu