Dodano 20/02/2021

Skrei, czyli złoto Lofotów z wilanowskiego Gadusa

Prawdopodobnie gdyby nie pandemia, nie odważyłabym się przygotować dorsza skreia, inna sprawa, że we wcześniejszych latach dostępny był głownie dla...

Dodano 10/04/2020

Pisankovo na Wielkanoc!

Inne to będą Święta – wiemy to wszyscy. Więc włączamy się do akcji #zostanwdomu i jednocześnie namawiamy, mimo to, a może właśnie dlatego, w ...

Dodano 07/01/2020

Omlet z Roquefortem, czyli ulubione zimowe śniadanie

Z przyjemnością przyznaję się do absolutnej słabości do omletów, koniecznie bez mąki, za to z odrobiną zimnej wody zamiast przez wielu dodawanej śm...

Dodano 22/12/2019

Pączki na święto Chanuka

Pączki na święto Chanuki Dziś pierwszy dzień Chanuki (21.12.2019) czyli ośmiodniowego radosnego świętowania Sióstr i Braci Starozakonnych. Święto ś...

Dodano 21/12/2019

WIGILIJNY KULEBIAK NA NOVO

Tradycyjny kulebiak pieczemy z drożdżowego ciasta, które przygotowujemy rozczyniając drożdże w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru. Kiedy 'zaprac...

Dodano 28/10/2019

Szybki bufet na halloween

Znam wiele osób, które pieczołowicie i długo przygotowują się do rozmaitych przyjęć. Sama wigilię i boże narodzenie planuję z kilkutygodniowym wypr...

Dodano 23/09/2019

„zdrovo” partnerem wydania albumu „50 przepisów na jajka”

„zdrovo” partnerem wydania albumu „50 przepisów na jajka” Marka polskich jaj „zdrovo”, należąca do lidera w produkcji jaj konsumpcyjnych w Polsce, ...

Dodano 17/04/2019

Jedzmy jaja, nie tylko na Wielkanoc!

Jak przygotować jajka faszerowane radzi ekuchareczka.pl

Dodano 19/12/2018

Leczenie jedzeniem

We wszystkich starych wierzeniach / religiach bardzo dużo uwagi poświęcano sposobowi odżywiania. W naszej cywilizacji stosunkowo od niedawna lekarz...

Dodano 13/11/2018

Sałata nicejska smakuje wszystkim.

Sałata nicejska smakuje wszystkim ! Do dziś pamiętam pierwszą, ale też każdą następną, wizytę we Nicei. Kamieniste plaże, zapach morza i luksusu, s...

Dodano 12/11/2018

Bliny zawsze ratują sytuację !

Bliny zawsze ratują sytuację ! Muszę przyznać, że okolice 1 listopada nigdy nie należały do mojego ulubionego czasu, ale w tym roku szczególnie smu...

Dodano 12/11/2018

Łosoś seler i pomidory, czyli jesień w pełni !

Łosoś seler i pomidory, czyli jesień w pełni. Piątkowo myślimy o rybie, ale też planami wybiegamy już łakomie do sobotnich i niedzielnych obiadów r...

Dodano 12/11/2018

Sardynki & company 

Sardynki & company Z rozrzewnieniem wspominałam ostatnio wakacje spędzane w ośrodku wypoczynkowym nad pięknym jeziorem niedaleko Piszu. Okolica...

Dodano 12/11/2018

Zbliża się czas śledzi podczas śledzików !

Śledzie podczas śledzików choć wielu z nas nie zwraca już uwagi na religijne nakazy i zakazy, do czasowego poszczenia warto przekonać się również z...

Dodano 12/11/2018

Tarta – słodka rozkosz na zimową porę

Tarta tatin, słodka rozkosz zimową porą. Tarte tatin, czyli jeden z podstawowych deserów francuskich bistro właśnie teraz będzie smakował znakomici...

Dodano 12/11/2018

Jak u Ciebie z cierpliwością ? Weź się za bób !

Bób, czyli ćwiczenia z cierpliwości Wielka słabość do świeżego bobu w pełni sezonu okupiona jest zawsze poparzonymi opuszkami palców. Że skubanie w...

Dodano 12/11/2018

Borowiki – zamknięcie sezonu grzybowego

Borowiki – zamknięcie sezonu grzybowego Jedno z pierwszych wspomnień prawdziwego i nie-do-opisania luksusu łączy się ze śniadaniami w hotelac...

Dodano 12/11/2018

Francuski groszek voila !

Francuski groszek Voila ! Wiosennie, z tęsknoty za zielonym, rzucam się na wszystko co pierwsze, młode i wyhodowane już u nas, a nie sprowadzone z ...

Dodano 12/11/2018

Shakshuka domowo

Jak w domu przygotować shakshukę Muszę się przyznać, że shakshukę odkryłam w swoim życiu bardzo późno. I nie pomogła tu nawet znacznie wcześniejsza...

Dodano 02/02/2018

Tatar z tuńczyka Zupa rybna – od Łukasza Wróbla, szefa kuchni w restauracji Cucina Wilanów w Warszawie

Znakomity tatar z tuńczyka Tym razem poprosiliśmy Pana Łukasza Wróbla, Szefa kuchni w restauracji Cucina Wilanów, aby podzielił się z nami przepise...

Dodano 13/01/2018

Zupa rybna – od Łukasza Wróbla, szefa kuchni w restauracji Cucina Wilanów w Warszawie

Zupa Rybna od Pana Łukasz Wróbel, który jest szefem kuchni w warszawskiej restauracji Cucina. W ostatnich dniach,  do menu restauracji wprowadził  ...

eKuchareczka - blog o gotowaniu, kulinariach, karmieniu