Dodano 28/12/2017

Przekąski sylwestrowe – łatwe w przygotowaniu i pyszne sushi

Sushi ? Choć wydaje się niecodzienną przekąską sylwestrową, to jednak świetnie się sprawdza na imprezach domowych. Jego zaletą jest nie tylko smak,...

Dodano 22/12/2017

Przepisy świąteczne – tradycyjna kutia na świątecznym stole

Choć potrawa ta wywodzi się z wschodniosłowiańskiej tradycji wieczerzy świątecznej, to świetnie przyjęła się w chrześcijańskich zwyczajach. Podobni...

Dodano 20/12/2017

Przepisy świąteczne – minimalistyczna, ale pyszna sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to wręcz jeden z symboli świąt w polskim wydaniu. Ilu ludzi, tyle sposobów jej przyrządzenia. Niezmienną podstawą sałatki jarzyno...

Dodano 15/12/2017

Przepisy świąteczne – Wigilijny karp smażony w panierce

Karp jest jedną z tradycji wigilijnych, kultywowanych przez Polaków. Spośród wielu metod jego przygotowania wybrałam karpia zasmażanego w panierce....

Dodano 14/12/2017

Przepisy na święta – ryba po grecku na wigilijnym stole

Ryba po grecku to kolejna propozycja na wigilijną potrawę. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu, a walory zdrowotne i smakowe są wyśmienite. Mój sp...

Dodano 13/12/2017

Przepisy na święta – tradycja, czyli czerwony barszcz wigilijny

W tradycji wigilijnej jedną z pierwszych potraw podawanych na stół jest czerwony barszcz z uszkami bądź z pierogami z grzybami. Najlepszy można poz...

Dodano 29/11/2017

Rosół ekologiczny

Ugotowałam rosół. Składał się z dwóch ud ekologicznego kurczaka, jednego uda indyka oraz dwóch kawałków cielęciny w istocie przygotowanej, aby wylą...

Dodano 28/11/2017

Luizjańskie gumbo w mazurskiej odsłonie

Przyznacie, nazwa gumbo brzmi bardzo intrygująco: bo choć wpada w ucho od pierwszego razu, to z reguły nie niesie za sobą konkretnego skojarzenia. ...

Dodano 07/07/2017

„Winnik. Krople z podróży” – nowa książka Tomasza Kaźmierowskiego

Polska literatura miewała świetnych heroldów podróży, wina i bliskiej im kultury gastronomicznych peregrynacji. Chętnie myślimy w takich wypadkach ...

Dodano 14/05/2015

Francuski groszek wiosenny

Wiosennie, z tęsknoty za zielonym, rzucam się na wszystko co pierwsze, młode i wyhodowane już u nas, a nie sprowadzone z drugiego końca Europy, jeś...

Dodano 06/05/2015

Rzymska sałata na chłodną majówkę.

Rzymska sałata jest jedną z moich ulubionych zielenin: pyszna jak wiele innych, zaś niezastąpiona, gdy mamy ochotę przygotować ciepły sos. Żadna ze...

Dodano 27/01/2015

Edamame i ziemne orzeszki, czyli ratunek dla ciała i umysłu.

Że szaro, że buro, że zimno i znów poniedziałkowy poranek witamy w ciemnościach… że często się nie chce, a innym też często się nie chce̷...

Dodano 19/11/2014

Borowiki w Ballarini, czyli zamknięcie sezonu grzybowego

Jedno z pierwszych wspomnień prawdziwego i nie-do-opisania luksusu łączy się ze śniadaniami w hotelach Orbisu sprzed przełomu. Podobnie, jak i dziś...

Dodano 27/08/2014

Owoce i zioła, czyli smakowitości na ostatnie dni lata

Z tęsknoty za soczystymi węgierskimi brzoskwiniami, którymi w Budapeszcie zawsze żywiłam się od rana do wieczora przez cały sierpień, nieuleczalnie...

Dodano 11/08/2014

Na jachcie i w mikro kuchni

Wszyscy, którzy gotują częściej niż raz w tygodniu, mają w kuchni swoje ulubione utensylia. W każdej z kuchni, w której zdarzało mi się i zdarza go...

Dodano 06/08/2014

Bulion z krewetkami ukoi!

Przeczytałam ostatnio bardzo ciekawy artykuł na temat udowodnionego naukowo działania zapachów. I niby większość z nas wie, że łatwiej zaśniemy kie...

Dodano 22/07/2014

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Rezerwujcie pierwszy weekend września w Lublinie. Po raz kolejny odbędzie się tam #EuropejskiFestiwalSmaku z całą mocą atrakcji, o których na konfe...

Dodano 20/07/2014

Bób, czyli ćwiczenia z cierpliwości

Wielka słabość do świeżego bobu w pełni sezonu okupiona jest zawsze poparzonymi opuszkami palców. Że skubanie właśnie ugotowanego ćwiczeniem z cier...

ekuchareczka.pl

Dodano 11/07/2014

Wakame – superfood na lato

Intensywnie zielone i bardzo mięsiste w konsystencji glony wakame były moją miłością od pierwszego kęsa. Zawsze chętnie je jadłam, jak tylko nadarz...

Dodano 10/04/2014

Comber z zająca, czyli start przygotowań do Wielkiejnocy

Wielkanoc już za tydzień, najwyższy zatem czas pomyśleć, co dla naszych Najbliższych przygotujemy. Tradycyjnie świętujemy przygotowując niezliczone...

Dodano 28/03/2014

Satysfakcja!

Kiedy wyrasta się w kulturze czytania książek, ich wypożyczania, kupowania, podarowywania ich i byciu nimi obdarowywanym, w naturalny sposób stają ...