Dodano 25/03/2014

Zasłużone Bib Gourmand dla Brasserie Warszawska

Z wielką radością śledzę sukcesy warszawskich lokali w rozmaitych konkursach i rankingach, w tym oczywiście światowo najbardziej uznanym czyli prze...

Dodano 19/03/2014

Dziki trop jelenia

W okolicy otworzono jakiś czas temu sklep z dziczyzną Dziki Trop, jego wąska specjalizacja sprzyja dbałości o jakość. Przekonałam się o tym ostatni...

Dodano 10/03/2014

Postne śledzie i śledziki

Wraz z ostatnią środą popielcową rozpoczął się post, i choć wielu z nas nie zwraca już uwagi na religijne nakazy i zakazy, do czasowego poszczenia ...

Dodano 27/02/2014

Chrusty w zapusty…

… przez wielu zwane faworkami, z pewnością mniej popularne od tłuściutkich pączków w dzisiejszy tłusty czwartek, a jednak mają zwolenników, do któr...

Dodano 24/02/2014

Meatballs, it’s party time!

Karnawał w rozkwicie i za chwilkę się kończy, a zatem dziś o propozycji znakomitej do tzw. bufetu, który skądinąd uważam za jedną z najlepszych for...

Dodano 19/02/2014

Świeża ryba prosto z Bałtyku

Przymierzałam się już od dłuższego czasu do skorzystania z usług Ryby u Rybaka czyli rodzinnej firmy z Darłowa, która od ponad 80 lat łowi na Bałty...

Dodano 16/02/2014

Kuchnia+ czyli być jak gwiazda filmowa ;)

W związku z ’50 przepisami na krewetki’ które szczęśliwie są na rynku oraz ’50 przepisami na jaja’ które ukażą się już na początku kwie...

Dodano 13/02/2014

Sernik na Walentynki

Choć z pewnością Walentynki nie przez wszystkich są radośnie witane i świętowane, jednak całkiem ich nie zauważyć szczególnie kiedy jesteśmy szczęś...

Dodano 12/02/2014

Tarta tatin, słodka rozkosz zimową porą.

Tarte tatin, czyli jeden z podstawowych deserów francuskich bistro właśnie teraz będzie smakował znakomicie. Jabłka wciąż jeszcze są ‚żywe’ i nadaj...

Dodano 10/02/2014

Pasta Malma z brokułami

Przyjechał do mnie przepiękny biały kosz z czerwoną kokardą. Okazał się być smakowitym prezentem od marki Malma. Przyznam, że dopiero niedawno nauc...

Dodano 05/02/2014

Tagliatelle z krewetkami i szafranem

W tak piękny słoneczny dzień, który bardzo przypomina, że niedługa już zima, a wkrótce wiosna: i pierwsze ptaki już śpiewają i zapewne już za chwil...

Dodano 03/02/2014

Risotto z maślakami

Jak już wielokrotnie pisałam risotto jest jedną z moich największych kulinarnych miłości. Uwielbiam je gotować: 40 minut stania nad płaskim szeroki...

Dodano 31/01/2014

Dzik jest dziki, dzik jest…

… jest pyszny, co szczególnie nam wychowanym na wierszach Brzechwy, z trudem przychodzi przyznać. Jednak zachęcam gorąco do odważenia się! Rozmaite...

Dodano 24/01/2014

Kuskus plus dynia piżmowa

Kasze ostatnio mają swój czas. Odczarowane po rozgotowanych i/lub przypalonych na amen wspomnieniach z przedszkola, stają się smacznym i bardzo poż...

Dodano 21/01/2014

Info prasowe o książce

Nakładem wydawnictwa Principes Sp.z o.o. ukazuje się właśnie na rynku album kulinarny pt. ’50 przepisów na krewetki’. Jest to debiut książkow...

Dodano 20/01/2014

Warzywa pieczone w miodzie gryczanym

Prawdziwa zima nareszcie przyszła ku uciesze najmłodszych. Dla nas wszystkich, którzy z radością pociągną na długim zimowym spacerze sanki czy spró...

Dodano 17/01/2014

Tatar wołowy

Jeśli kiedykolwiek w bardziej lub mniej znajomym towarzystwie zabraknie Wam tematów do konwersacji, rzućcie od niechcenia, że prawdziwy tatar to ty...

Dodano 10/01/2014

„50 PRZEPISÓW NA KREWETKI” już do kupienia !

Lata temu rozpoczęta przygoda z kulinariami, pisaniem i fotografowaniem efektów kucharzenia zaowocowała przepięknym albumem kulinarnym poświęconym ...

Dodano 09/01/2014

Pieczone bataty w roli dodatku

W słodkich ziemniakach zakochałam się wiele lat temu w Argentynie. Do dziś nieodmiennie kojarzą mi się z prawdopodobnie najlepszym czasem w moim ży...

Dodano 07/01/2014

Bakłażany inspired by Ottolenghi

Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi zawładnęli ostatnio moją kulinarną wyobraźnią całkowicie, a to za sprawą dwóch znakomitych książek kucharskich, jaki...

Dodano 03/01/2014

Camembert na ciepło, czyli karnawałowa rozpusta

Nie często nachodzi mnie wielka i nie do odparcia chęć na coś bardzo tłustego, ale kiedy już mnie najdzie to z reguły celuję w pyszne i baaaardzo t...