Dodano 28/12/2017 Przekąski sylwestrowe – łatwe w przygotowaniu i pyszne sushi Sushi ? Choć wydaje się niecodzienną przekąską sylwestrową, to jednak świetnie się sprawdza na imprezach domowych. Jego zaletą jest nie tylko smak,... Dodano 22/12/2017 Przepisy świąteczne – tradycyjna kutia na świątecznym stole Choć potrawa ta wywodzi się z wschodniosłowiańskiej tradycji wieczerzy świątecznej, to świetnie przyjęła się w chrześcijańskich zwyczajach. Podobni... ekuchareczka.pl Dodano 20/12/2017 Przepisy świąteczne – minimalistyczna, ale pyszna sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa to wręcz jeden z symboli świąt w polskim wydaniu. Ilu ludzi, tyle sposobów jej przyrządzenia. Niezmienną podstawą sałatki jarzyno... Dodano 15/12/2017 Przepisy świąteczne – Wigilijny karp smażony w panierce Karp jest jedną z tradycji wigilijnych, kultywowanych przez Polaków. Spośród wielu metod jego przygotowania wybrałam karpia zasmażanego w panierce.... ekuchareczka.pl Dodano 14/12/2017 Przepisy na święta – ryba po grecku na wigilijnym stole Ryba po grecku to kolejna propozycja na wigilijną potrawę. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu, a walory zdrowotne i smakowe są wyśmienite. Mój sp... Dodano 13/12/2017 Przepisy na święta – tradycja, czyli czerwony barszcz wigilijny W tradycji wigilijnej jedną z pierwszych potraw podawanych na stół jest czerwony barszcz z uszkami bądź z pierogami z grzybami. Najlepszy można poz... Dodano 29/11/2017 Rosół ekologiczny Ugotowałam rosół. Składał się z dwóch ud ekologicznego kurczaka, jednego uda indyka oraz dwóch kawałków cielęciny w istocie przygotowanej, aby wylą... Dodano 28/11/2017 Luizjańskie gumbo w mazurskiej odsłonie Przyznacie, nazwa gumbo brzmi bardzo intrygująco: bo choć wpada w ucho od pierwszego razu, to z reguły nie niesie za sobą konkretnego skojarzenia. ... Dodano 07/07/2017 „Winnik. Krople z podróży” – nowa książka Tomasza Kaźmierowskiego Polska literatura miewała świetnych heroldów podróży, wina i bliskiej im kultury gastronomicznych peregrynacji. Chętnie myślimy w takich wypadkach ... Dodano 14/05/2015 Francuski groszek wiosenny Wiosennie, z tęsknoty za zielonym, rzucam się na wszystko co pierwsze, młode i wyhodowane już u nas, a nie sprowadzone z drugiego końca Europy, jeś... Dodano 06/05/2015 Rzymska sałata na chłodną majówkę. Rzymska sałata jest jedną z moich ulubionych zielenin: pyszna jak wiele innych, zaś niezastąpiona, gdy mamy ochotę przygotować ciepły sos. Żadna ze... Dodano 27/01/2015 Edamame i ziemne orzeszki, czyli ratunek dla ciała i umysłu. Że szaro, że buro, że zimno i znów poniedziałkowy poranek witamy w ciemnościach… że często się nie chce, a innym też często się nie chce̷... Dodano 19/11/2014 Borowiki w Ballarini, czyli zamknięcie sezonu grzybowego Jedno z pierwszych wspomnień prawdziwego i nie-do-opisania luksusu łączy się ze śniadaniami w hotelach Orbisu sprzed przełomu. Podobnie, jak i dziś... Dodano 27/08/2014 Owoce i zioła, czyli smakowitości na ostatnie dni lata Z tęsknoty za soczystymi węgierskimi brzoskwiniami, którymi w Budapeszcie zawsze żywiłam się od rana do wieczora przez cały sierpień, nieuleczalnie... Dodano 11/08/2014 Na jachcie i w mikro kuchni Wszyscy, którzy gotują częściej niż raz w tygodniu, mają w kuchni swoje ulubione utensylia. W każdej z kuchni, w której zdarzało mi się i zdarza go... Dodano 06/08/2014 Bulion z krewetkami ukoi! Przeczytałam ostatnio bardzo ciekawy artykuł na temat udowodnionego naukowo działania zapachów. I niby większość z nas wie, że łatwiej zaśniemy kie... Dodano 22/07/2014 Europejski Festiwal Smaku w Lublinie Rezerwujcie pierwszy weekend września w Lublinie. Po raz kolejny odbędzie się tam #EuropejskiFestiwalSmaku z całą mocą atrakcji, o których na konfe... Dodano 20/07/2014 Bób, czyli ćwiczenia z cierpliwości Wielka słabość do świeżego bobu w pełni sezonu okupiona jest zawsze poparzonymi opuszkami palców. Że skubanie właśnie ugotowanego ćwiczeniem z cier... ekuchareczka.pl Dodano 11/07/2014 Wakame – superfood na lato Intensywnie zielone i bardzo mięsiste w konsystencji glony wakame były moją miłością od pierwszego kęsa. Zawsze chętnie je jadłam, jak tylko nadarz... Dodano 10/04/2014 Comber z zająca, czyli start przygotowań do Wielkiejnocy Wielkanoc już za tydzień, najwyższy zatem czas pomyśleć, co dla naszych Najbliższych przygotujemy. Tradycyjnie świętujemy przygotowując niezliczone... ekuchareczka.pl Dodano 28/03/2014 Satysfakcja! Kiedy wyrasta się w kulturze czytania książek, ich wypożyczania, kupowania, podarowywania ich i byciu nimi obdarowywanym, w naturalny sposób stają ... 1 2 3 4 … 12 13