Uczymy się całe życie i… to całe szczęście. Kiedy wiele lat temu zaczynałam przygodę z kulinarnym pisaniem, z pewnością nie spodziewałam się, że jednym z dwóch najpopularniejszych wpisów stanie się właśnie ten poświęcony kaparom. Temat na pozór wydawał się dość niszowy, a i zwolenników ich smaku w moim gronie bliskich osób raczej brakowało. Osobiście jestem ich wielką fanką, bo sprawdzają się znakomicie w wielu potrawach zimnych, a także ciepłych, o ile ich ekstremalnie nie przegotujemy.
Ryby z pewnością uwielbiają ich towarzystwo, zatem dziś filet z dorsza usmażony jak sola meuniere, czyli młynarsko, z kaparowym sosem. Filety z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy, każdy filet zanurzamy w mleku, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Ja tradycyjnie użyłam pełnoziarnistej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym klarowanym maśle.
W między czasie przygotowujemy sos. I tu do wyboru mamy co najmniej kilka, jak nie kilkanaście możliwości wykorzystania kaparów. Podam dwa moje ulubione przepisy:
1) Francuski sauce aux capres, czyli tradycyjny sos holenderski z dodatkiem kaparów, na który potrzebujemy:
– 2 żółtka + ok.80 g klarowanego masła roztopionego i przestudzonego + 50 ml wina białego wytrawnego + sól + pieprz + garść kaparów
W kąpieli wodnej intensywnie ubijamy żółtka z winem. Kiedy mamy dość gładką i puszystą masę, powoli dolewamy małym strumieniem masło, cały czas mieszając trzepaczką. Odrobinę solimy, pieprzymy, dodajemy kapary i gotowe. Jeśli mamy do dyspozycji kapary w soli, opłuczmy je starannie i wysuszmy przed dodaniem do sosu.
2) Sos beszamelowy z kaparami i odrobiną peperoncino:
– łyżka masła + łyżka mąki (może być pełnoziarnista) + 2/3 szklanki mleka + sól + dwie szczypty suszonego peperoncino + pół łyżeczki cukru trzcinowego + garść kaparów.
W rondelku roztapiamy masło, pilnując żeby się nam nie przypaliło. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. Małym strumyczkiem dolewamy mleko, aż do osiągnięcia pożądanej przez nas konsystencji. Dodajemy kapary i przyprawy. Mieszamy.
Jeśli chodzi o rybę, to dla dwóch osób dorosłych potrzebować będziemy:
– 400 g filetów z dorsza
– pięć łyżek mąki (może być pełnoziarnista)
– pół szklanki mleka
– sól, pieprz
– pięć łyżek masła klarowanego
Rybę podajemy polaną wybranym sosem z zielonymi sałatami lub domowymi frytkami. SMACZNEGO!