Świeże krewetki argentyńskie myjemy i oczyszczamy z przewodu pokarmowego. Starannie osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła, na którym przesmażamy czosnek, uważnie pilnując, żeby się nie przypalił. Ostrożnie układamy krewetki i mocno podkręcamy ogień. Podlewamy ouzo lub innym mocnym alkoholem, jaki lubimy. Błyskawicznie przewracamy i gotowe!
… ale też można je urozmaicić: solą morską, oczywiście pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek zamiast masła; świeżymi ziołami w postaci posiekanej pietruszki lub koperka
Podajemy z pitą lub bagietką. Smacznego!
Proste ?
… albo zrobić tak:
– jeśli są zamrożone, odmrażamy pod ciepłą wodą z kranu lub odkłądamy na bok na dłuższy czas by odtajały;
– jak w poprzednim przepisie, myjemy je i oczyszczamy z przewodu pokarmowego – gdyby co można zostawić ogonek;
– marynejmy krewetki jak następuje: cytryna, oliwa, czosnek. Posmarowane marynatą krewetki wkładamy przykryte folią do lodówki na 15 do 30 minut
– rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy albo na maśle albo na oliwie z oliwek. Smażymy je ok 2-3 minut z każdej strony, aż zmienią swój kolor na ciemno różowy; dobrze i przysmarzamy; nie wolno przeciągnać ich na patelni za długo aby nie stały się gumowate. Wtedy … tracą cały swój czar;
– zdejmujemy je z patelni. Dodatkowo posypujemy świeżymi ziołami i kroplami soku z cytryny;
– jak wyżej: chrupiąca bułka, pita, ale też możemy je podać z makaronem lub ryżem
Smacznego !