Wymarzonym sposobem spędzenia takiego letniego upalnego wieczoru jak te ostatnie jest kolacja we dwoje. Ale nie napuszona, zasiadana ze srebrnym sztućcem i kandelabrem, a raczej swobodna w formie i lekka w treści, a co nie zaszkodzi bogata w rozliczne prozdrowotne składniki, których szczególnie dużo jest w warzywach pełni lata. Proponuję domową pizzę, którą skonsumujemy wyłącznie przy pomocy dłoni, być może nie wyłącznie własnych 😉 , z pysznymi zaskakująco polskimi dodatkami, jak kwaśna śmietana czy buraki, nie bez powodu nazywane naturalną viagrą 🙂 Do tego jeszcze tylko szklaneczka lub dwie niezobowiązującego w smaku i zapachu chianti i… niech ten wieczór się nie kończy!
Pizza dla dwojga przygotowana zgodnie z przepisem Piotra Ceranowicza, Szefa Kuchni Oboźna Restaurant & Wine Lounge:
Na ciasto potrzebujemy: 350 g mąki pszennej typu chlebowego (grubszej od tortowej) + 50g semoliny + płaska łyżeczka soli + 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant lub 40 g świeżych + 1 łyżeczka cukru + 250 ml wody w temperaturze ok.38’C + 3-4 łyżki oliwy
– 4 małe buraki
– 2 do 3 ząbków czosnku
– 3 łyżki miodu
– 7 łyżek octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy
– 200 g koziego sera pleśniowego
– 200 ml śmietany 18%
– rukola
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier, mąkę i oliwę. Po wymieszaniu, dodajemy sól. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Buraki obieramy, kroimy w ósemki, układamy na blasze. Polewamy octem, miodem i oliwą. Pieczemy w 190’C przez około 45 min.
Wyrośnięte ciastko wykładamy na posypaną semoliną stolnicę i rozpłaszczamy dłonią, podsypując semoliną. Ukształtowany placek smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy posiekanym czosnkiem, na to układamy upieczone buraki i kawałki koziego sera. Pieczemy 15-20 minut w 200-220’C bez termo obiegu. Po wyjęciu obsypujemy rukolą.