Polski oddział SlowFood zaprasza już jutro do Sandomierza na festiwal CZAS DOBREGO SERA  . Jako ogromna fanka serów niezwykle cieszy mnie, że to już po raz trzeci i zapowiada się na duuuużo więcej. Mam nadzieję na super odkrycia na miarę moich dotychczasowych Faworytów, czyli Rancza Frontiera, z którego z resztą Pani Sylwia Szlandrowicz będzie prowadzić w tym roku wykład zatytułowany ‘Czy i dlaczego polskie sery owcze są na zakręcie’ oraz serów od Pana Marka Grądzkiego.

Z Frontiery  uwielbiam Mazuriano czyli  owczy twardy ser długo dojrzewający oraz dżersejowy blue, czyli przecudowny rozpływający się dość ostry ser z mleka krów dżersejek z niebieską pleśnią. Oba znakomite solo, w towarzystwie wina oraz jako dodatek czy niezastąpiony składnik potraw.

Natomiast od Pana Marka Grądzkiego  kozie: Krzywonos, Herbowy oraz Grądzki to w moim odczuciu charakterni  indywidualiści, tolerujący ewentualne towarzystwo jedynie w postaci wina lub piwa. Każdy inny i muszę przyznać każdy przeze mnie uwielbiany.

Zachwyciło mnie ostatnio zdanie wypowiedziane w wywiadzie dla magazynu SMAK  przez odkrywcę i guru polskich serów zagrodowych Pana Gienia Mientkiewicza: ‘Z dobrym serem jest jak z dobrym malarstwem: trzeba się naoglądać i napatrzeć, zanim odróżnimy arcydzieło od kiczu. Wiedza rośnie wraz z doświadczeniem.’  Muszę przyznać, że edukację serową zaczynałam od tych najbardziej śmierdzących we Francji, potem przyszła fascynacja włoskimi klasykami, a dziś największą radością jest fascynujące odkrywanie lokaleskich pyszności.  A jestem wciąż na samym początku tej drogi…

Pełnoziarniste penne ze szparagami i serem dżersejowym blue dla dwóch osób:

– 200 gr suchego pełnoziarnistego makaronu penne

– pęczek lub dwa szparagów

– trzy ząbki czosnku

– 150 gr sera dżersejowego blue

– 200 ml śmietany 18% z 1/2 małej łyżeczki mąki z pełnego przemiału

– sól, pieprz, cukier brązowy

W czasie kiedy gotuje się nasz makaron, przesmażamy na maśle posiekane trzy ząbki czosnku oraz pokrojone w kilku centymetrowe kawałki szparagi (bez główek, które dorzucimy za pięć minut), dodajemy pokrojony ser oraz dolewamy śmietanę lekko osoloną z dodatkiem pół łyżeczki mąki z pełnego przemiału oraz szczyptą cukru. Mieszamy, wrzucamy główki szparagów, pieprzymy grubo zmielonym pieprzem.  Smacznego!