Kolejnym z sylwestrowych przepisów są jajka faszerowane pieczarkami. Przekąska treściwa, szybka w przygotowaniu i wygodna w podaniu.

Jest wiele przepisów na farsz, można użyć różnych składników, nadających ciekawy smak. Jajka faszerowane pieczarkami to jeden ze sposobów, który stosuję. Do ich przygotowania używam:

  • 8 jaj
  • 6 średniej wielkości pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli

Najpierw gotuję jajka na twardo, po czym obieram je ze skorupki. W międzyczasie siekam drobno pieczarki i przeciskam czosnek przez praskę. Następnie oba składniki podsmażam na oliwie, dodając soli i pieprzu. Po odparowaniu nadmiaru wody wyłączam gaz i zostawiam pieczarki z czosnkiem do ostygnięcia. Teraz siekam natkę pietruszki, odkładając wcześniej kilka listków, które wykorzystam do przyozdobienia. Drobno siekam także ogórki konserwowe.

Ugotowane jajka kroję na pół, po czym wydrążam żółtka. W misce mieszam pieczarki, ogórki, posiekaną natkę pietruszki, żółtka, majonez oraz jogurt. Jeśli czegoś brakuje w smaku, doprawiam dodatkowo solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wykładam na połówki jajek, układając je na talerzu. Posypuję je odrobiną chilli i dokładam po listku natki pietruszki na każde jajko. Tak przygotowane ustawiam na sylwestrowym stole. Jajka faszerowane to prosty przepis o ciekawym smaku, który stosuję przy wielu okazjach, zmieniając sposoby przygotowania farszu.