Ryba po grecku to kolejna propozycja na wigilijną potrawę. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu, a walory zdrowotne i smakowe są wyśmienite.

Mój sposób na rybę po grecku jest pyszny i minimalistyczny. Do jej przygotowania używam: na rybę:

  • 500 g filetów rybnych rozmrożonych, np. morszczuk albo mintaj
  • kilka łyżek mąki
  • sól, pieprz

olej do smażenia

  • na sos:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka

cebula

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • niepełna łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • około 4 łyżek oleju do smażenia

Oczywiście przed przystąpieniem do prac najpierw rozmrażam rybę. Pichcenie zaczynam od przygotowania sosu. Kroję cebulę w drobną kostkę, a następnie oczyszczam marchewkę oraz pietruszkę. Gdy ktoś lubi, może dodać odrobinę selera. Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i podsmażam ją przez około 3 min. Następnie dodaję marchewkę, pietruszkę oraz wodę, i całość duszę na małym ogniu przez około 15 min.

Gdy warzywa są już miękkie, dodaję koncentrat, musztardę, przyprawy, sok z cytryny oraz cukier. Duszę to wszystko jeszcze przez około 3 min., po czym sprawdzam konsystencję. Gdy sos jest za suchy, po prostu dolewam odrobinę wody, choć to bardzo rzadko się zdarza.

Następnie przygotowuję rozmrożoną rybę. Oczyszczam filety, po czym osuszam je za pomocą papierowego ręcznika lub świeżej ściereczki kuchennej. Kroję je na około 4 cm kawałki tak, aby wygodniej było je nakładać podczas spożywania. Później obtaczam je w mące wymieszanej z przyprawami. Tak przygotowane filety wrzucam na patelnię, gdzie czekam, aż nabiorą złocistego rumieńca z każdej strony. To oznacza, że można je już ściągnąć.

Teraz wystarczy wyłożyć wszystko na półmisek. Najpierw wyścielam cienką warstwę sosu, na którą następnie kładę przygotowane wcześniej filety. Przykrywam je pozostałym sosem, a całość przyozdabiam plastrem cytryny lub natką pietruszki. Tak przygotowaną rybę po grecku można pozostawić na noc przed Wigilią, co ułatwi nam przygotowania. Zaletą tej potrawy jest to, że można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.