Sałatka jarzynowa to wręcz jeden z symboli świąt w polskim wydaniu. Ilu ludzi, tyle sposobów jej przyrządzenia.

Niezmienną podstawą sałatki jarzynowej są ziemniaki, jajka, groszek, marchewka i majonez. Choć można dodać wiele warzyw, takich jak seler czy pietruszka, w moim wydaniu stawiam na minimalizm. Do przygotowania dużej porcji sałatki używam:

Ok. 1,5 kg ziemniaków

10-12 jaj

2 duże słoiki mieszanki groszku i marchewki

1 puszka kukurydzy

Ok. 0,5 kg kiszonych ogórków

1 duży słoik majonezu

1 łyżka musztardy zwykłej

Sól, Pieprz

Zaczynam od ugotowania jajek oraz nieobranych ziemniaków. Zalewam je całkowicie wodą i gotuję około 30 min do momentu, aż warzywa będą miękkie. Odlewam wtedy wodę, a ziemniaki pozostawiam do wystygnięcia.

W międzyczasie kroję w małe kosteczki ogórki kiszone, a marchewkę, groszek oraz kukurydzę odcedzam w durszlaku. Ugotowane na twardo jajka obieram i również kroję w drobną kostkę, tak samo postępuję z ziemniakami. Teraz przygotowuję dużą miskę bądź garnek i przerzucam do niego składniki. Dodaję około ¾ słoika majonezu, musztardę oraz sól i pieprz. Całość mieszam, jeśli sałatka wydaje się być sucha, dodaję jeszcze majonezu oraz przypraw, gdy smak trzeba poprawić.

Spotkałam się z przepisami, w których dodaję się nawet jabłka, albo odejmuje się kukurydzę. Wszystko zależy od przyzwyczajeń smakowych, jednak w tej wersji zazwyczaj trafia się w gusta każdego gościa. Sałatkę jarzynową przekładam do salaterek i przyozdabiam jajkiem oraz natką pietruszki, dzięki czemu pięknie prezentuje się na wigilijnym stole.