W kuchni też się tak zdarza, że zamiast lecieć za najnowszymi tendencjami i światowymi super nowymi trendami, dobrze sięgnąć do opinii osób nieco więcej niż dojrzałych, a także tradycyjnych sposobów na…
Jednym z absolutnie niezawodnych pomysłów na rybkę jest mąka i bardzo gorący tłuszcz: stąd między innymi znana chyba w restauracjach całego świata sola meuniere, czyli młynarsko obsypana mąką i usmażona na maśle. W taki też sposób postanowiłam rozprawić się ze świeżą dostawą sardynek z Black Caviar (jak widać, uzależniają!). Wymyte i dokładnie osuszone, lekko posoliłam i obtoczyłam w pełnoziarnistej mące. Smażyłam partiami w bardzo gorącym klarowanym maśle. Pycha, która przywołuje wszystkie najlepsze wspomnienia z wakacji nad wodą.
Dla dwóch osób potrzebujemy:
– 0,4 kg filetów z sardynek
– pół szklanki mąki pełnoziarnistej
– sól morska
– pięć łyżek masła klarowanego
Rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie obtoczone w mące filety z sardynek. Króciutko smażymy z obu stron, natychmiast podajemy obficie posypane grubą solą morską. Smacznego!