SOS Sriracha to pikantny sos chili, który narodził się w Tajlandii. Stał się sławny na całym świecie, jego smak bardzo charakterystyczny. Uwielbiany przez amatorów, ostrych smaków.


Jego głównym i podstawowym składnikiem są oczywiście papryczki chili; ale wśród składników znajduje się również: czosnek, ocet ryżowy, cukier i sól. Czasami do sosu Sriracha dodana jest również pastę z krewetek lub płatki suszony ryby, co oczywiście, uatrakcyjnia aromat i smak.


Sos Sriracha ma pikantny, ostro-słodki smak i jest bardzo uniwersalny. Na dobrą sprawę, można go wykorzystywać jako dodatek do azjatyckich potraw, takich jak: zupy, woki, rameny, czy nawet suchi; również jako dodatek do mięs, sałatek, warzyw. Może być również stosowany jako dodatek do mięs, warzyw, sałatek, a nawet do kanapek. Charakterystyczna butelka, kolor, stały się znakiem rozpoznawczym tego sosu. Jeśli w sklepie jest sekcja z artykułamo azjatyckimi z pewnością będzie można nabyć Sos Siracha.


Samodzielne przygotowanie tego sosu, nie jest specjalnie skomplikowane. Podstawa to ostre papryczki chili, lub jalepaeno czy habanero. Oczywiście można nieco poeksperymentować i zrobić własną mieszankę.

Do tego niezbędne jest:

  • 450 g czerwonych papryczek chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • kilka łyżek octu z wina ryżowego lub ocet jabłkowy