W panującym właśnie w pełni sezonie na owoce i warzywa, nie trudno przygotować coś zdrowego i pysznego. Ale przecież liczy się też czas: nie chcemy spędzać dziesiątek cennych minut w nagrzanej do granic możliwości wytrzymania kuchni, a raczej aktywnie na słońcu na rowerze / placu zabaw / spacerze i innych przyjemnościach, na jakie nastała ostatnimi tygodniami wreszcie wspaniała aura.
A zatem jak zawsze z pomocą przyjdzie nam kuchnia włoska i szybki, pyszny, zdrowy i lekkostrawny makaron w sosie ze świeżych pomidorów.
We osolonym wrzątku ugotowałam pełnoziarniste penne, w między czasie w szerokim rondlu przesmażyłam posiekaną w piórka małą cukrową cebulę wraz z trzema posiekanymi ząbkami czosnku. Kiedy się zeszkliły, dorzuciłam pokrojone w kostkę obrane (polewamy wrzątkiem żeby skórka szybko i łatwo dała się usunąć) pomidory malinowe oraz łyżkę suszonego oregano. Dodałam płaską łyżkę koncentratu pomidorowego Pudliszek. Posoliłam, dosypałam płaską łyżeczkę cukru trzcinowego i szczyptę suszonego peperoncino z Kalabrii.
Ugotowane al dente penne po pobieżnym odcedzeniu i wymieszaniu z dobrej jakości oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodałam do sosu, zamieszałam. Rozłożyłam na talerze, obsypałam grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną startego Parmigiano Reggiano. Pysznie, zdrowo i całość gotowa w 10 min, a towarzystwu aż po brodzie lała się oliwa w czasie jedzenia 🙂
Smacznego!
Potrzebujemy dla dwóch osób:
200 g makaronu typu penne
4-5 dojrzałych pomidorów malinowych lub innych
1 cebulkę cukrową
3 ząbki czosnku
1 płaską łyżkę koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju
szczypta suszonego peperoncino, ½ płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka cukru trzcinowego, łyżka suszonego lub świeżego oregano lub listki świeżej bazylii
50 g Parmigiano Reggiano