Tłusty Czwartek to … ?

święto obchodzone w Polsce i innych krajach chrześcijańskich (np. w Niemczech czy we Włoszech) jako ostatni przed czwartkiem Wielkim Postem. Jest to dzień, w którym zawarte są typowe spożywanie pączków, faworki i inne słodkie oraz charakterystyczne wypieki.

Źródła i historia świąt

Tłusty Czwartek wywodzi się z tradycyjnych tradycji pogańskich oraz chrześcijańskich.

    • Luperkalia (15 lutego) to święto ku czci fauny (Luperkusa), boga płodn
    • Podczas tego spożycia, które odbywa się w kalorie spalania, co obejmuje cały organizm i zdrowie.
    • Byłoby święto obfitości, które symbolicznie żegnało zimę i przygotowało l

      Pogańskie korzenieTłusty Czwartek ma swoje korzenie w starożytnym Rzymie, chociaż wtedy nie nosił jeszcze tej nazwy. Jego geneza obejmuje się z hucznymi ucztami i świętami występująmi bogom, szczególnie podczas obchodów Saturnaliówja **LuperLuperkaliowie .

      Saturnaliów (Saturnalia) – pierwowzór karnawału

      • Saturnalia, obchodzone w grudniu ku czci Saturna, były kiedyś ucztowania, radość i za
      • Ludzie spożywali i obfite posiłki, w tym pieczywo i słodkie wypieki.
      • Byłoby to święto przełamywania społecznych konwencjiansów – niewolnicy mogliby jeść i korzystać z nich na równi ze swoimi panami

      Luperkaliów – świętoszczenia i płodność

    Podsumowanie

    Tłusty Czwartek, w swoim użyteczności, starożytnym wydaniu, był częścią rzymskich tradycji świętowania i uczty przed okresem postnym (lub symbolicznym oczyszczeniem przed nowym sezonem). Idea jedzenia tłustych potraw i celebrowania obfitości istniała już wtedy, gdy została przeniknęła do chrześcijańskiej Europy jako element karnawału, który dziś znamy ja

  1. Średniowieczna Europa – W chrześcijańskiej Tłusty Czwartek stał się udziałem karnawału, czyli wystąpienia hucznych zabaw i obfitych uczt występujących Wielki Post. Ludzie spożywali żywność, aby „najeść się na zapas” przed 40-dniowym postem.

  2. Tradycja polska – W Polsce pierwsze wzmianki o Tłustym Czwartku pochodzi z XVII wieku. Dawniej oprócz pączków jedzono także mięso, smalec i chleb ze skwarkami. Współczesna wersja pączków, czyli te późniejsze, dopiero w XVIII wieku – wcześniej pączki były wytrawne i nadziewane słoniną.

Zwyczaje i przesądy

  • Należy do polskiego tradycji w Tłusty Czwartek, który należy zjeść w jednej pączku – w przeciwnym razie może to zostać uznane za pecha.
  • Istnieją przesądy, że im więcej pączków zje się tego dnia, tym większe powodzenie czeka w nadchodzącym roku
  • W niektórych regionach Polskich, np. na Kaszubach, oprócz pączków popularne były także racuchy i chrust (faworki).