Znakomity tatar z tuńczyka
Tym razem poprosiliśmy Pana Łukasza Wróbla, Szefa kuchni w restauracji Cucina Wilanów, aby podzielił się z nami przepisem na tatara z tuńczyka. Oczywiście łatwo sobie wyobrazić, że najważniejszym składnikiem jest dobra ryba. Przepis ten nie jest jakoś specjalnie skomplikowany, ale aby uzyskać tak znakomity efekt jak ma to w kuchni u p. Łukasza, namawiamy aby dokładnie się z nim zapoznać i użyć tego co w tym przepisie jest sugerowane. Zatem do dzieła:
- szklanka sezamu czarnego
- dwie szklanki mleka (krowiego lub kokosowego)
- 250 ml śmietany kremówki
- miód lub syrop cukrowy do smaku
- atrament montwy disephia
Sposób przygotowania:
Czarny sezam upraż na suchej patelni. Następnie umieść w naczyniu blendera i zmiel go na drobną i lepką masę. Do zblendowanego sezamu dodaj śmietankę, mleko i syrop atrament Powtórz blendowanie.
Gotową masę umieść w pojemniku lub foremkach do lodów. Całość włóż do zamrażarki na minimum 6 godzin. Jeżeli lody są w dużym pojemniku, warto przemieszać je co około pół godziny.
Tatar z tuńczyka
Na 2 porcje :
- tuńczyk św. lub mrożony 250g
- pomarańcza 1/4
- cytryna 1/4
- grejpfrut 1/4
- limonka1/2
- bazylia 5 listków
- ogórek zielony 1/2
- ocet winny czerwony 1 łyżka
- oliwki czarne 200g
- chili św. 1/2
- oliwa z oliwek(my preferujemy oliwę z wytłoczyn Di sansa) 1 łyżka
- sól do smaku
- cukier 1 szczypta
- sól morska grubo ziarnista 1 łyżeczka
- ziemię jadalną czyli oliwki posiekane drobno(bardzo drobno) pieczemy 2h na 110C
Zaczynamy od umycia warzyw i owoców, osuszania, cytrusy bez limonki ścieramy na drobnych oczkach na tarce, tylko naprawdę delikatnie bo potrzebujemy wyłącznie wierzchniej warstwy, biała otulina jest gorzka a nie chcemy goryczy.
Teraz możemy zabrać się za tuńczyka, staramy się oczyścić tuńczyka z błon łączących mięso(nie jest to konieczność ), zaraz po umyciu i osuszeniu w ręczniku papierowym,
Kroimy mięso na drobna kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią, mixem startych skórek i po kilka kropel soku z cytryny, grejpfruta i pomarańczy. Wlewamy oliwę i mieszamy.
Ogórka i chili pozbawiamy środków, Kroimy w kostkę dodajemy sól, cukier i ocet.