O terapeutycznej roli przyrządzania risotto było już wielokrotnie. Uspokaja, relaksuje, sprzyja pozytywnym myślom i emocjom. W przypadku risotto dyniowego poza radosnym przekazem i jasną intencją, niesie ono również nie bagatelne właściwości prozdrowotne.

Otóż, jak całkiem niedawno, udowodnili uczeni, dynia, jej pestki, a także olej z nich tłoczony mają zbawienny wpływ na kondycję męskości osób spożywających. A zatem, Dziewczyny, do Pana Warzywniaczka i do kuchni – przed piątkowym randkowym wieczorem jak znalazł będzie risotto z dynią, prażonymi pestkami dyni oraz kilkoma kroplami oleju z pestek dyni!

Dla dwojga Dorosłych Osób na start piątkowej randki potrzebujemy:

– 2/3 szklanki ryżu arborio lub carnaroli

– szklankę bulionu z kaczki lub innego drobiowego (wegetarianie mogą pozostać przy wrzątku)

– 1 mała cebula cukrowa

– 2 ząbki czosnku

– ćwiartka małej dyni

– 50 g sera Parmigiano Reggiano

– pól szklanki wina białego wytrawnego

– 1/3 szklanki oleju

– dwie szczypty pręcików prawdziwego szafranu

– sól, grubo zmielony czarny pieprz

– łyżeczka cukru trzcinowego

– łyżka wyłuskanych pestek dyni

– łyżeczka oleju z pestek dyni

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Dynię obieramy z grubej skóry i wycinamy z jej wnętrza gniazdo nasienne, kroimy w kilkucentymetrową kostkę. Ser trzemy na tarce, a pestki dyni podprażamy na suchej patelni lub na blasze rozgrzanego piekarnika.

W dużym płaskim rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, do której dorzucamy czosnek. Kiedy zapachnie dodajemy szafran oraz ryż. Po trzech-czterech minutach zalewamy winem, mieszamy i odparowujemy. Wkładamy dynię i zalewamy taką ilością bulionu lub wrzątku, żeby tylko przykrył ryż. Zmniejszamy ogień do minimalnego.  Mieszając gotujemy, dolewając po pół chochli płynu w miarę chłonięcia przez ryż. W między czasie lekko solimy, pierzymy, dodajemy cukier. Kiedy ryż jeszcze lekko stawia opór, ale jest już ugotowany, dodajemy starty parmezan, i mieszając trzymamy na ogniu jeszcze trzy minuty. Rozkładamy na dwa talerze, posypujemy uprażonymi pestkami i polewamy olejem z pestek dyni. SMACZNEGO!