Krewetki, chociaż małe, mają ogromny potencjał kulinarny. Cechują się przepysznym, świeżym smakiem i można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Są alternatywą do protein w mięsie a zarazem mają relatywnie mało kalorii i nasyconych tłuszczy.

Na całym świecie dostępnych jest ponad 300 rodzajów krewetek. Najczęściej spożywanymi odmianami są: krewetka północna – mała, głębokowodna krewetka o różowym kolorze oraz krewetka królewska (tygrysia) – większe krewetki, popularne w kuchni azjatyckiej.
Historia krewetek
Krewetki są spożywane od kiedy człowiek zaczął stosować połowów jako sposobu zdobywania pożywienia. Dostępne są na całym świecie, głównymi eksporterami są Stany Zjednoczone, Japonia i Tajlandia.

Jak wybrać i przechowywać krewetki ?
Jak w przypadku wszystkich owoców morza, najlepiej kupić krewetki w sklepie, w którym jesteśmy pewni ich świeżości. Świeże krewetki należy trzymać w lodówce najwyżej dwa dni przed spożyciem. Przy zakupie upewnij się, że ciało krewetki nadal jest złączone ze skorupką. Nie kupuj krewetek z czarnymi przebarwieniami na skorupie – gdyż oznacza to, że mięso jest nieświeże. Same skorupki nie powinny być żółte ani chropowate – może to oznaczać że użyto wodosiarczanu sodu do ich wybielenia.
Warto również przy wyborze kierować się nosem, jeżeli czujemy, że krewetki mają bardziej gryzący zapach niż powinny – lepiej nie ryzykować. Po zakupie należy jak najszybciej przyrządzić krewetki lub schować je do lodówki – są one bardzo wrażliwe na ciepło i błyskawicznie się psują. Jeżeli zmianą Ci się plany obiadowe – można przedłużyć użyteczność krewetek poprzez zawinięcie je w plastik i zamrożenie. Nie należy rozmrażać krewetek w temperaturze pokojowej – najlepszym sposobem na zachowanie smaku jest włożenie ich do wody z lodem a następnie do lodówki na noc.
Krewetki

Krewetki, chociaż małe, mają ogromny potencjał kulinarny. Cechują się przepysznym, świeżym smakiem i można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Są alternatywą do protein w mięsie a zarazem mają relatywnie mało kalorii i nasyconych tłuszczy.Na całym świecie dostępnych jest ponad 300 rodzajów krewetek. Najczęściej spożywanymi odmianami są: krewetka północna – mała, głębokowodna krewetka o różowym kolorze oraz krewetka królewska (tygrysia) – większe krewetki, popularne w kuchni azjatyckiej.  Historia krewetekKrewetki są spożywane od kiedy człowiek zaczął stosować połowów jako sposobu zdobywania pożywienia. Dostępne są na całym świecie, głównymi eksporterami są Stany Zjednoczone, Japonia i Tajlandia.

Jak wybrać i przechowywać krewetki ?

Jak w przypadku wszystkich owoców morza, najlepiej kupić krewetki w sklepie, w którym jesteśmy pewni ich świeżości. Świeże krewetki należy trzymać w lodówce najwyżej dwa dni przed spożyciem. Przy zakupie upewnij się, że ciało krewetki nadal jest złączone ze skorupką. Nie kupuj krewetek z czarnymi przebarwieniami na skorupie – gdyż oznacza to, że mięso jest nieświeże. Same skorupki nie powinny być żółte ani chropowate – może to oznaczać że użyto wodosiarczanu sodu do ich wybielenia.

Warto również przy wyborze kierować się nosem, jeżeli czujemy, że krewetki mają bardziej gryzący zapach niż powinny – lepiej nie ryzykować. Po zakupie należy jak najszybciej przyrządzić krewetki lub schować je do lodówki – są one bardzo wrażliwe na ciepło i błyskawicznie się psują. Jeżeli zmianą Ci się plany obiadowe – można przedłużyć użyteczność krewetek poprzez zawinięcie je w plastik i zamrożenie. Nie należy rozmrażać krewetek w temperaturze pokojowej – najlepszym sposobem na zachowanie smaku jest włożenie ich do wody z lodem a następnie do lodówki na noc.