Nieco przypadkiem w  znalazłam przepis w czasopiśmie Women’sHealth, który mnie zainteresował – prosty, fajny, zgodny z wartościami, które wyznaję czyli zero waste  czyli z gubsza to czego „resztki” zalegają w lodówce lub szufladzie na warzywa, … bo nie zostały wcześniej slonsumowane w 100%. A w domu … niby nie ma co jeść 🙂

 

Zastanawialiśmy się, jak nazywa się to danie. Nie wiemy … Jeśli ktoś wie, to poprosimy o info

 

W tym przypadku warzywa, jajka oraz kawałek ryby. W przypadku wzoru tego przepisu, rekomendowana była makrela. Podmieniłam ten składnik na wędzone szproty ze słoiczka. Wylądowały one w towarzystwie pieczonych ziemniaków, groszku, pomidorów, sadzonych jajek. Taki misz masz, który można by nieco porównać do francuskiego ratatouille. Oczywiście oprócz dodatku takiej czy innej ryby.

 

Wydaje się, że można by stworzyć różne konfiguracje tego dania.

 

  • z różnymi rybami wędzonymi
  • z bekonem lub cienkimi plasterkami dobrej wołowiny
  • bez tych tych dodatków – używając wyłącznie warzyw u jajek, może też dokłądając jakieś inne warszywa no ale to dla lubiących eksperymenty kulinarne

 

Tak czy tak to danie uratowało nam sobotni obiad, a przy okazji wszystkim bardzo smakowało.

 

*****

 

Składniki:

 

  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
  • 150 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 filety wędzonej makreli lub innej ryby lub kawałeczków mięsa, które mogłoby pasować do tej konstrukcji składników
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • keczap (można samemu go zrobić albo posiadać/kupić gotowy)

 

Wykonawstwo:

 

  • ugotować ziemniaki w osolonej wodzie; czas 01/15 minut;
  • jeśli mrożony gorszek to: przesypać go do miseczki i zalać niewielką ilością wody w której gotują się ziemniaki, tak aby się skutecznie rozmroziły;
  • odcedzić ziemniaki i zostawić na durszlaku do pełnego osuszenia;
  • jeśli to dzieło powstanie w piekarniku to = 180 stopni, jeśli na patelni (najlepiej żeliwnej) to łyżeczka rozgrzanego oleju; ziemniaki muszą zostać przez kilka miniut podsmażone;
  • wtedy wrzucamy drobne kawałki ryb lub mięs oraz groszek;
  • smażymy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem co jakiś czas mieszamy łyżką;
  •  do zawartości patelni, wbijamy jajka i albo wstaw do rozgrzanego piekarnika albo przykruj patelnię pokrywką, aż białko się zetnie a żółtko będzie w stanie płynnym. Czyli prawie sadzonych.
  • na koniec łyżeczkę, dwie keczapu
  • … ci którzy są fanami koperku, wychodzący z założenia, ić koperek do wszystkiego pasuje = drobno pocięty koperek

 

Smacznego!