Jestem zachwycona, że dziś już czwartek, ponieważ przed nami w Wawie absolutnie wyjątkowy wspaniały jedzeniowy weekend. W sobotę o 11.00 wybierzemy się do CSW Zamek Ujazdowski na polecane przez SlowFood wydarzenie Smakołyki na Kocyki. Zabierzemy ze sobą z pewnością smakowicie upakowany koszyczek, ale też zazdrośnie podglądać będziemy, co przynieśli inni, wymieniając przepisy i wrażenia i najlepsze w mieście adresy, gdzie kupić można eko/bio/fair trade’owe przyszności najlepiej prosto od wytwórcy.
Stamtąd błyskawicznie choć na godzinkę-dwie przeniesiemy się w samo południe na piknik przed Muzeum Historii Żydów Polskich, gdzie odbywać się będą między innymi warsztaty kuchni aszkenazyjskiej. Na same warsztaty wprawdzie miejsc już brak, ale jak zapewniła nas Pani Marianna Drebert z Muzeum, można będzie je z powodzeniem podpatrywać i liznąć wiedzy mało wciąż jeszcze popularnej, która przecież również współtworzyła kuchnię polską.
Zarówno część soboty, jak i sporą część niedzieli spędzimy na terenie Królikarni na wyjątkowo przebogatym GOOD FOOD FEST. Moc wytwórców, wśród których nieodmiennie kibicujemy LUKS POMADZIE , moc pokazów, filmów, wykładów, warsztatów, wśród których ja z pewnością nie ominę ‘tajemnic cydrów i nalewek’ Hiernima Błażejaka oraz ‘kwiatów jadalnych’ Maryli Musidłowskiej. Szczególnie, że jak dotąd jedyne wykorzystywane przeze mnie w kuchni kwiaty to kwiaty cukinii, skądinąd również od Maryli, czyli Pani Warzywko ze środowego targu pod Fortecą.
A na niedzielne popołudnie zaplanowane mamy Charytatywne Zawody Kulinarne Dziennikarzy, czyli wielki świat kuchenny blat kolorowo, zabawowo i w szczytnym celu, już po raz trzeci!
W imieniu wszystkich osób zaangażowanych w powyższe przedsięwzięcia gorąco ZAPRASZAM 🙂 Do smakowitego łakomego zobaczenia!