Przepiękna jak z najkolorowszej bajki główka ciemnozielonej kapusty włoskiej uśmiechnęła się do mnie w zaprzyjaźnionym warzywniaczku. O tym, że jestem wielką entuzjastką warzyw było już wielokrotnie – nie mogłam zatem oprzeć się takiemu kuszeniu i rzeczona kapusta-głowa-pusta wylądowała w mojej kuchni. Ciemnozielone liście miała tak spektakularnie ukształtowane, że żal byłoby nie zrobić z nich właściwego użytku, czyli wykorzystać w całości celem zawinięcia gołąbków.
I tak też się stało. Przygotowałam smakowity comfort food w postaci domowych gołąbków wypełnionych farszem z łososia i kapusty włoskiej przesmażonej z kminkiem i gałką muszkatołową. Całość doszła w szalotkowym sosie. Finał odbiera rozum. MNIAM 🙂 Zachęcam!
Dla dwojga głodnych dorosłych spragnionych domowego ciepła:
– mała główka kapusty włoskiej
– 200 g filetu z łososia
– pół szklanki masła klarowanego
– trzy szalotki
-200 ml śmietanki 30%
– pół łyżeczki kminku startego
– pół startej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz, cukier
Zdejmujemy ostrożnie zewnętrzne liście z kapusty, uszkodzone wyrzucamy. Z pozostałych wybieramy sześć najpiękniejszych i największych.
Resztę kapusty siekamy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy kminek i gałkę, solimy, pieprzymy i wsypujemy łyżkę cukru trzcinowego. Przykrywamy i dusimy około 20-30 minut, w połowie czasu dodając cztery łyżki masła klarowanego.
Łososia myjemy i starannie osuszamy. Kroimy na centymetrowej grubości paski.
Liście napełniamy uduszoną kapustą, do której dokładamy po plastrze łososia. Ciasno zwijamy pilnując by brzegi się nam nie wyślizgiwały.
W płaskim garnku przesmażamy na pozostałym klarowanym maśle posiekaną szalotkę, na której kiedy się zeszkli układamy ciasno nasze gołąbki. Zalewamy śmietanką i przykrywamy. Na małym ogniu dusimy 10-15 minut. SMACZNEGO!