Tak ogromnie cieszy, że przyszły wreszcie letnie upały 🙂  Bardzo chce się żyć i używać życia, a żeby mieć na to siłę, dobrze coś przekąsić, choć z pewnością większości z nas dopisuje w takich okolicznościach pogodowych wyłącznie apetyt na… lody. Żeby jednak utrzymać linię, co latem szczególnie nie bez znaczenia, a także zdrowie, poniżej dwa pomysły na przepyszne, zdrowe, pachnące sałatki.

Z gorliwością neofity jadam je niemal codziennie, ciesząc podniebienie fantastycznym połączeniem owoców i warzyw, które w moim rodzinnym domu dzieliła eufemistycznie rzecz ujmując miedza, żeby nie nazwać tego zasiekami ;-). Wielkim atutem obu kompozycji jest błyskawiczny sposób ich przygotowania, a także znakomita zdolność do przechowywania się w lodówce (oczywiście, przykryte, żeby nie wyschły) nawet przez kilka godzin. Obie również jako główne składniki  wykorzystują bardzo niskokaloryczne warzywa i owoce oraz super zdrową oliwę, a niewielki dodatek serów nie zrujnuje nam figury z pewnością! Innymi słowy samo zdrowie na talerzu!

Moim pierwszym tak spektakularnym odkryciem połączenia owoców i warzyw była sałatka z arbuza, malinowych pomidorów i sera feta. W celu jej przygotowania kroimy w dużą kostkę (identyczną dla obu produktów) pomidory malinowe i arbuza (wypestkowanego, jeśli przeszkadzają nam pestki). Dodajemy kostki fety, polewamy obficie intensywną w smaku oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, pieprzymy grubo zmielonym czarnym pieprzem i solimy grubą morską solą, ozdabiamy listkami świeżej bazylii i gotowe 🙂

Inną sałatką owocowo-warzywną jest odkryte w ostatnich tygodniach połączenie melona z ogórkiem i owczym serem szopskim. Sposób przygotowania niemal identyczny, czyli w sporą kostkę pokrojonego melona łączymy z równie grubo pokrojonym świeżym ogórkiem , polewamy dobrą jakościowo oliwą, obsypujemy serem szopskim oraz listkami świeżej mięty, solimy,  pieprzymy świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Dla dwóch osób potrzebujemy:

1) ćwiartkę niewielkiego arbuza

– 3 pomidory malinowe

– 150 g sera  feta

– listki świeżej bazylii

– oliwa, sól, pieprz

2) małego melona cantaloupe

– dwa duże świeże ogórki

– kilka gałązek świeżej mięty

– 150 g sera szopskiego

– sól, pieprz, oliwa