Inne to będą Święta – wiemy to wszyscy. Więc włączamy się do akcji #zostanwdomu i jednocześnie namawiamy, mimo to, a może właśnie dlatego, w kuchni ciesz się Wielkanocą jeszcze bardziej!
Mnie zawsze ogromną radość sprawia miksowanie tradycyjnego menu świątecznego z nowymi inspiracjami. Tradycyjnie będzie żurek, obowiązkowo z jajkiem, oraz naturalnie sernik. Lubię tę jego wersję, bo wychodzi zawsze, mimo dużej ilości bakalii, jest ultra puszysty i mega wilgotny.
Zaczynamy od roztopienia masła, które musimy wystudzić, zanim dolejemy je do sera. Odrobinę masła pozostawiamy do wysmarowania blachy.
W między czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Odstawiamy.
Masę serową mieszamy z żółtkami i roztopionym masłem. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy aromat migdałowy oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Na koniec ostrożnie mieszamy z ubitą pianą białek.
Blachę wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Możemy zastąpić ją mielonymi migdałami.
Wylewamy masę i wstawiamy do rozgranego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 – 45 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną z
masłem mleczną lub białą czekoladą. Znakomicie będzie też smakował ze zmiksowanymi z cukrem mrożonymi truskawkami.
Pisankovo Zdrovo i przepysznie na Wielkanoc!
Składniki:
1,5 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gotowego na sernik
10 jaj
200 g masła
szklanka  cukru
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
rodzynki
kandyzowana skórka pomarańczowa
garść bułki tartej.

 

www.zdrovo.pl