Makaron sepio di nero z krewetkami to pyszne danie inspirowane kuchnią włoską. Oczywiście składniki jakość makaronu, krewetek mogą w pewnym stopniu zmieniać ostateczny smak potrawy, ale nie jest to jakikolwiek problem. Polecam mój film gdzie pokazuję jak łatwo i szybko można przygotować.

Składniki:

  • 250 g makaronu nero di sepia  (czarny makaron)
  • 200 g krewetek, obranych i oczyszczonych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) lub 4 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w ekstrakt
  • 1/2 rozwiązanie białe wino
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W treści garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron sepio di nero Zgodnie z instrukcją na dodatkowym. Zwykle gotuje się przez około 8-10 minut, ale jest wykonywany, jest al dente (niezbyt miękki). Następnie odcedź go i odstaw na bok.

  2. W kuchni rondlu do ogrzewania rozgrzewającego oliwę z jedzenia. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smażony przez kilka minut, aż będzie miękki i szklany.

  3. Dodaj krewetki do garnka i smaż je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się różowe i dobrze się podsmażą.

  4. Wlej wino białe do garnka i gotuj przez kilka minut, aby alkohol się odparował.

  5. Dodaj pomidory lub pomidory z puszki do garnka. Wprowadź wszystko w stan wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15-20 minut, aż do sos zgęstnieje i pomidory się rozpadną. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

  6. Wrzuć ugotowany makaron sepio di nero do garnka z sosem pomidorowym i krewetkami. Delikatnie, aby połączenie było naturalne; gotuj przez kilka minut, aby makaron się podgrzał.

  7. Podawaj danie na głębokim talerzu, posypane świeżą bazylią lub bez

  8. Danie z zachwytem nad twoimi gośćmi swoim smakiem i wyglądem.

 
https://youtu.be/ZIc2SeR3Xt4?si=deuOJRlMbhnRH