Zupa Rybna od Pana Łukasz Wróbel, który jest szefem kuchni w warszawskiej restauracji Cucina. W ostatnich dniach, do menu restauracji wprowadził fantastyczną zupę rybną. Poprosiliśmy go aby podzielił się z nami tą potrawą i dał przepis. Co prawda jest to propozycja na duży garnek, ale chcąc zrobić jej mniej, łatwo przekalkulować poszczególne składniki. przy czym – uwaga ! Przepis jest nieco skomplikowany i wymagający skupienia podczas pracy nad nim
* * * * *
Zupa rybna. Do jej przygotowania zupy będzie potrzebny wywar rybny:
- wywar na 4 -6 porcji:
- dorada 1 szt bez oczu i skrzeli
- file z dorsza 1 szt
- panerze z krewetek lub 100 g muli
- marchew 1szt duża
- Seler naciowy ¼ szt
- natka pietruszki ½ pęcza
- przypalone 2 cebule
- czosnek 1 główka ( przekrojona na pół)
- woda 5 l
Cebulę i czosnek delikatnie przypalamy w garnku ,dorzucamy obrane i pokrojone warzywa i zalewamy zimną wodą. Po godzinie dorzucamy do złocistego wywaru warzywnego nasze ryby i owoce morza. Zmniejszamy płomień tak, żeby wywar już nie wrzał a puszczał delikatne oczka. Po kolejnej godzinie dodajemy natkę pietruszki i gotujemy tak samo 15 minut. Gotowy wywar delikatnie przecedzamy.
Zupa :
- marchew 1 szt
- seler naciowy ¼
- czosnek 4 ząbki
- cebula biała 2 szt
- chilli grube1/2 szt
- pomidory z puszki 1 szt
- oliwa 4 łyżki
- białe wino 0,1 l
- skórka i sok z ½ cytryny i ½ pomarańczy
- zioła świeże kilka różnych rodzaji( bazylia, tymianek, rozmaryn, koperek, oregano)zwiniętych w pęczek
- sandacz 50 g na porcje Mule 3-4 szt na porcje
Warzywa ( bez czosnku) kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na mocno rozgrzaną oliwę i mieszamy energicznie, kiedy zaczną się już rumienić dorzucamy pokrojony czosnek. Zalewamy białym winem odparowujemy alkohol i wlewamy wywar. Wrzucamy zioła zwinięte w pęczek i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidory, skórkę otartą oraz sok z połowy cytryny i pomarańczy. Gotujemy jeszcze 10 minut następnie doprawiamy solą pieprzem i cukrem i usuwamy nasz pęczek ziół . Doprawioną zupę mixujemy na gładko ( zupa powinna być konsystencji pomidorowej ). Mule wrzucamy do naszej zmiksowanej już zupy i gotujemy na małym ogniu koło 4-5 minut następnie dorzucamy drobno pokrojonego sandacza i dogotowujemy jeszcze 2 może 3 minuty całość podajemy z naszymi ulubionymi ziołami.