Dodano 10/09/2013

Kapary – ulubione sosy do ryby.

Uczymy się całe życie i… to całe szczęście. Kiedy wiele lat temu zaczynałam przygodę z kulinarnym pisaniem, z pewnością nie spodziewałam się, że je...

ekuchareczka.pl

Dodano 06/09/2013

Tatar z łososia

W takie piękne jeszcze letnie słoneczne i wciąż gorące dni jako główny posiłek znakomicie sprawdzają się zimne dania. Oczywiste sałaty, sałatki, ka...

ekuchareczka.pl

Dodano 04/09/2013

Zupa ogórkowa.

Klasyczna ogórkowa zupa większości z nas czule kojarzy się z domem i dzieciństwem, mnie również dobrze kojarzy się ze żłobkiem na Mokotowie, a pote...

ekuchareczka.pl

Dodano 02/09/2013

Słodkie śliwki na jesienne nostalgie.

Babie lato ma jeszcze wrócić, ale póki co za oknem zrobiło się troszkę szaro, bardziej wietrznie i zdecydowanie już rankiem i wieczorem czuć zbliża...

Dodano 30/08/2013

Quiche z pieczonymi oliwkami i fetą.

Pamiętam taki etap w czasie mojej kulinarnej przygody, że do wszystkiego pasowały mi oliwki. Każde: zielone, czarne, z pestkami i bez. Chyba jedyni...

Dodano 28/08/2013

Smak lata na patelni i w słoiku.

Słynąca ze znakomitej jakości koncentratu pomidorowego i cieszącego się dużą popularnością ketchupu firma Pudliszki, postanowiła pochwalić się jako...

Dodano 27/08/2013

Ekuchareczka: zapowiedź nowego:-)

ekuchareczka.pl powstała pięć lat temu z wielkiej pasji do gotowania, uwielbienia do goszczenia,  karmienia i częstowania, a także wielkiej radości...

Dodano 23/08/2013

Konfitury i czatni od Luks Pomady.

Marce Luks Pomada i jej produktom radośnie kibicuję od poczęcia. Piękny design opakowań + świetna osobowość autorów + znakomity smak + filozofia ma...

Dodano 22/08/2013

Burrito z chili con carne na zgodę!

Zawstydzona plażowymi występami kiboli, proponuję przygotować dziś na zgodę z meksykańską, najsympatyczniejszą ponoć, załogą żaglowca klasykę kuchn...

Dodano 21/08/2013

Ogórki małosolne na koniec lata!

Pyszne, twarde, jędrne ogórki małosolne potrafią zdziałać cuda: poprawią humor lepiej niż lody czy frytki, przywołają wakacyjne wspomnienia łatwiej...

Dodano 19/08/2013

Pyszności od BlackCaviar.pl

Zdarzają się takie dni, okazje, specjalni Goście, że koniecznie i bezapelacyjnie bardzo chcemy błysnąć kulinarnie. Oczywiście, przyda się wiedza, d...

Dodano 19/08/2013

Luksusowy ribeye steak!

Dzięki nawiązanej ostatnio bardzo smakowitej współpracy z BlackCaviar.pl miałam wyjątkową okazję usmażyć ribeye steaka z niezwykle rzadkiej i co za...

Dodano 14/08/2013

Hamburger: rustykalna wersja lux!

Hamburger ostatnio ma swój czas: wydarty z portfeli produktów wielkich korpo, podbija brzuszki małe i duże własnoręcznie wykonywany przez rozmaityc...

Dodano 12/08/2013

Słodkie śniadanie na najdłuższy sierpniowy weekend!

Od poranka wszyscy dziś już tylko o długim weekendzie, który wprawdzie w teorii zacznie się najbliższym środowym popołudniem, ale dla wielu… zaczął...

Dodano 09/08/2013

Boczniaki na piątkowy imprezowy wieczór!

Grzyby boczniaki budzą nieprawdopodobną wręcz ilość kompletnie przeciwstawnych skojarzeń: jednym kojarzą się z małą dostępnością, a tym samym luksu...

Dodano 07/08/2013

Pomidorowe mini tarte tatin, czyli kuchni francuskiej ciąg dalszy.

Jeśli będzie nam szczególnie zależało na wywarciu na Kimś Bardzo Ważnym wrażenia kulinarnego i nie tylko, zawsze warto zerknąć w stronę kuchni fran...

Dodano 05/08/2013

Śledzie i szprotki, czyli wspomnienie znad Bałtyku.

Cudowny wakacyjny tydzień spędziłam w Gdyni, gdzie z przyjemnością odkryłam kilka kulinarnych miejsc, gdzie królują przepyszności rybne. Triumfalni...

Dodano 01/08/2013

Kuchnia francuska: courgette, roquefort i chablis.

Francuzi uwielbiają z cukinii, nazywanej tam courgette, przyrządzać rozmaite terrine, zapiekać je, faszerować czy podawać jako dodatek do mięs. Z p...

Dodano 29/07/2013

Kuchnia włoska: domowa pizza dla dwojga!

Wymarzonym sposobem spędzenia takiego letniego upalnego wieczoru jak te ostatnie jest kolacja we dwoje. Ale nie napuszona, zasiadana ze srebrnym sz...

Dodano 26/07/2013

Amore pomodore!

Nie spotkałam w swoim dotychczasowym niekrótkim już życiu chyba nikogo, kto nie lubiłby zupy pomidorowej. Oczywiście, powody tej miłości bywają roz...

Dodano 24/07/2013

Książka o krewetkach!

Przygotowania materiału do książki z przepisami na krewetki właśnie dobiegły końca. Przyjemność tego rodzaju ‘pracy’ jest wręcz gigantyczna, choć u...

eKuchareczka - blog o gotowaniu, kulinariach, karmieniu