ekuchareczka.pl

Dodano 21/10/2013

Kapusta włoska – co z niej ugotować?

Przepiękna jak z najkolorowszej bajki główka ciemnozielonej kapusty włoskiej uśmiechnęła się do mnie w zaprzyjaźnionym warzywniaczku. O tym, że jes...

ekuchareczka.pl

Dodano 18/10/2013

Łosoś seler i pomidory, czyli jesień w pełni.

Piątkowo myślimy o rybie, ale też planami wybiegamy już łakomie do sobotnich i niedzielnych obiadów rodzinnych oraz tych we dwoje. I dziś właśnie t...

Dodano 16/10/2013

Dynia – sezon w pełni

Trwa szczęśliwie i smakowicie dyniowy sezon. Korzystając z szału przed halloweenowego spotkać możemy się z przeciekawymi odmianami: mnie estetyczni...

Dodano 15/10/2013

50 przepisów na krewetki – już do druku

Właśnie wraz z nieocenionymi: Anetą, Justyną i Grzegorzem  udało nam się finalnie zamknąć materiał na książkę pt. „50 przpesiów na krwetki...

Dodano 14/10/2013

Krem z pieczonych buraków

Piękna złota jesień oznacza, że właśnie zaczął się sezon na warzywa korzeniowe . Przez ostatnie lata jakby w pogardzie właśnie wracają do łask i ka...

ekuchareczka.pl

Dodano 11/10/2013

Placki ziemniaczane ze śledziem

Wciąż jeszcze sporo osób tradycyjnie piątkowo pości. W zamierzchłych czasach dzieciństwa dzisiejszych czterdziestolatków w piątek pościło się zawsz...

Dodano 09/10/2013

Krokiety z farszem mięsnym

Jedna z naszych stałych czytelniczek zapytała ostatnio o podpowiedź dotyczącą propozycji naleśników z farszem mięsnym na ciepłą domową kolację we d...

Dodano 07/10/2013

Krem z dyni

Dynie ostatnio wytaczają się dosłownie ze stoisk warzywnych, a że zbliża się też sezon na halloweenowe wycinanie wzorem z amerykańskich filmów, pon...

Dodano 04/10/2013

Langosz jak to zrobić?

Na langosze, a raczej w oryginalnej pisowni ‘langos’, w czasach mojego dzieciństwa w Budapeszcie chodziło się pod byle pretekstem. Większość znajom...

Dodano 02/10/2013

Krewetki i domowy majonez

Już od dawna kusiło mnie ukręcenie własnego majonezu – z niewiadomych przyczyn wydawało mi się to okupione wielkim zachodem i obarczone nieuc...

Dodano 02/10/2013

Szczęście nie do objęcia!

Najdrożsi! Chciałabym podzielić się dziś z Wami szczęściem nie do opisania! Otóż założony na FB zaledwie na przełomie maja i czerwca profil https:/...

Dodano 30/09/2013

Przepis na curry

Swego czasu było dla mnie wielkim odkryciem, że hinduskie kobiety curry przygotowują samodzielnie, w sensie mieszania jednostkowych przypraw zamias...

Dodano 27/09/2013

Dynia i risotto

O terapeutycznej roli przyrządzania risotto było już wielokrotnie. Uspokaja, relaksuje, sprzyja pozytywnym myślom i emocjom. W przypadku risotto dy...

ekuchareczka.pl

Dodano 25/09/2013

Jagnięcina pieczona

Bardzo mnie cieszy, że ostatnio coraz częściej mówi się o jagnięcinie. Popularna w wielu miejscach na świecie, doceniana za smak i bogate wartości ...

Dodano 23/09/2013

Dorada pieczona w soli

Przyjechały w czwartek z BlackCaviar.pl dwie piękne ulubione rybki starożytnych Rzymian, czyli dorady. Każda o wadze nieco poniżej pół kilo, w niem...

Dodano 19/09/2013

Carbonara jak to zrobić?

Tak czasem w życiu bywa, że zafiksujemy się na jakimś własnym ograniczeniu i trzeba impulsu często z zewnątrz, żeby ruszyć z miejsca i po prostu sp...

Dodano 17/09/2013

Widowiskowe menu na rocznicową kolację

Wczorajszym porankiem Pani Anna* zapytała o propozycję menu na rocznicową kolację, którą przygotowuje dla swojego Chłopaka. Ponieważ deser miała ju...

Dodano 16/09/2013

Wędzona gęś z BlackCaviar.pl

Coraz bardziej rozpoznawalna prowadzona od kilku lat akcja ‘gęsina na świętego Marcina’ bez wątpienia przyniosła efekt. Znów jemy coraz więcej gęsi...

ekuchareczka.pl

Dodano 14/09/2013

Pomysłowa zawieszka do ściereczki

Od zawsze zachwycają mnie małe lubo duże gadżeciki kuchenne, które zostały stworzone przez jakiegoś bezimiennego geniusza. Czasami są one potrzebne...

Dodano 12/09/2013

Suflet czekoladowy

Na jesienną aurę, która właśnie nastąpiła, na niezdane poprawki, a także na nerwowe pohukiwania związkowców na ulicach znakomicie zrobi coś słodkie...

Dodano 10/09/2013

Kapary – ulubione sosy do ryby.

Uczymy się całe życie i… to całe szczęście. Kiedy wiele lat temu zaczynałam przygodę z kulinarnym pisaniem, z pewnością nie spodziewałam się, że je...

eKuchareczka - blog o gotowaniu, kulinariach, karmieniu